Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

7. Slomškov simpozij 2015: Izobrazba uma in srca (video)


7_slomskov_simpozij_1Minuli petek je v rojstni hiši blaženega Antona Martina Slomška potekal že sedmi Slomškov simpozij, ki sodi v Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju. Organizator simpozija je bila tudi letos Ljudska univerza Šentjur.

“Izobrazba uma in srca” letošnja rdeča nit simpozija
V Slomškovi rojstni hiši so že sedmo leto zapored v ospredje postavili izobrazbo uma in srca. Slednje po uvodnih besedah župnika na Ponikvi Alojza Kačičnika ni bila samo dilema Slomška ampak je tudi dilema današnjega časa, saj na tej ločnici razuma in srca teče nek boj, kdo bo dobil več.

So pa tudi na letošnjem simpoziju sodelovala priznana imena s področja vzgoje in izobraževanja s številnimi izkušnjami v neposredni šolski praksi. Najprej je okoli 100 udeležencev simpozija in predavatelje nagovorila in pozdravila povezovalka programa Marijana Novak, nato pa k besedi povabila Aljo Polenek, v. d. direktorice LU Šentjur.

7_slomskov_simpozij_3

Predavatelji tudi letos izzvali kvalitetno razpravo
Jelka Godec je bila prva predavateljica na letošnjem simpoziju, predavala je na temo Slovenski šolski sistem pred novimi izzivi. Dejala je, da so vprašanja in izzivi s katerimi se je na področju izobraževanja soočal blaženi Slomšek živa tudi danes. Ena od teh je, da šola ne sme biti polovičarska. Godčeva je še dejala, da morajo pri vzgoji otroka nujno sodelovati starši in učitelji.

Pred odmorom je zbranim o vzgojni moči učiteljevega delovanja spregovorila še profesorica na Filozofski fakulteti dr. Jana Kalin. Drugi del simpozija je pričel nekdanji ravnatelj Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu Jožef Tomaž Mlakar, ki je predaval o temi z naslovom Vzgojni primanjkljaj v šoli in doma. V predavanju je med drugim izpostavil ključno vlogo, ki jo imata pri vzgoji otrok oče in mati in dodal, da je za vzgojo otroka potrebna tako nežna materinska kot odločna očetovska roka.

7_slomskov_simpozij_2

Letošnji simpozij sta zaključila “varuha otrokovih dolžnosti” Simona Levc in Marko Juhant. Slednja sta pred razpravo predavala o temi Vzgajaj, izobrazba ni dovolj! Ob tem je Levčeva izrazila pomanjkljivosti na področju šolske vzgoje, ki so predvsem posledica prenatrpanih predmetnikov oz. posledično hitenja učiteljev. Ob tem Je Juhant dodal, da pri vzgoji nikakor ne sme manjkati element postavljanja jasnih meril, do kod otrok lahko gre.

O čem so predavali, lahko prisluhnete v video posnetku:

Pred kamero smo povabili tudi Aljo Polenek, ki nam je zaupal nekatere podrobnosti letošnjega simpozija:

Že sedmi Slomškov simpozij je bil, kakor vsi pretekli, posvečen spominu na blaženega Antona Martina Slomška in delu njegovega poslanstva, posvečenega vzgoji in izobraževanju. Ob tem velja omeniti, da so udeleženci vseh preteklih simpozijev in tudi zadnjega vedno znova izrazili željo po tematiki o novostih s področja sistemskih in zakonskih uravnavanj družbe in šolstva ter aktualizacije Slomškovega dela na področju vzgoje in izobraževanja, ki je nekako nadaljevanje lanske rdeče niti.

eH

stand-up-kozje-polsi-klik