Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

20. vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu: “Besede mičejo, zgledi vlečejo” (foto, video)


Včeraj se je na Ponikvi, rojstnem kraju zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, Antona Martina Slomška, odvilo že 20. vseslovensko srečanje kmetov, ki ga tradicionalno organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS). Geslo letošnjega srečanja, na katerem se je zbrala množica kmetov iz vseh koncev Slovenije, je bilo ”Besede mičejo, zgledi vlečejo”.

Režiser, dramatik in igralec Gregor Čušin (Foto: David Valant)

Tradicionalno srečanje kmetov se je pričelo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer je ob somaševanju duhovnikov mašo daroval upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek. Sodeloval je tudi evangeličanski duhovnik Geza Filo, s svojim petjem pa so ceremonijo obogatili člani vokalne skupine Fantje z Jožefovega hriba in sopranistka Andreja Zakonjšek Krt.

Po sveti maši se je druženje nadaljevalo pred Slomškovo rojstno hišo, kjer je potekala slavnostna akademija. Na akademiji je ob začetku zbrane pozdravila podžupanja občine Šentjur Silva Koželj, potem pa je prisotne nagovoril predsednik KGZS, Roman Žveglič, ki je poudaril položaj slovenskega kmeta in spomnil na izjemno pomoč kmetov ob nedavnih katastrofalnih vremenskih in poplavnih razmerah.

Udeležence je med drugim navdušil režiser, dramatik in igralec Gregor Čušin, ki je v svojih govorih poudaril pomen Anton Martina Slomška in njegove dediščine v slovenskem kmetijstvu. Mladi kmet s Ponikve, Primož Pevec, pa je spregovoril o tem, kako Slomškova zapuščina še danes vpliva na življenje kmetov in njihovo delo. K utripu kulturnega programa so svoj delež prispevali še Kvartet ljudskih pevcev iz Vitanja, dijaki Šolskega centra Šentjur, ljudska pesnica Ivanka Uduč, Fantje z Jožefovega hriba pod vodstvom zborovodje in organista Primoža Krta ter sopranistka Andreja Zakonjšek Krt.

Gasilci so pripravili okusen golaž (Foto: David Valant)

Druženje na vsebinsko in glasbeno bogatem dogodku so zaključili s prijetno pogostitvijo, ki so jo pripravili člani Prostovoljnega gasilskega društva Ponikva. Udeleženci so si lahko ogledali tudi hišo, v kateri se je rodil Anton Martin Slomšek, in se tako še bolj poglobili v njegovo življenje in dediščino.

Vseslovensko srečanje kmetov na Ponikvi je ponudilo priložnost za izmenjavo izkušenj, povezovanje ter ohranjanje spomina na enega najpomembnejših slovenskih zavetnikov. Dogodek je poudaril, kako besede lahko navdihujejo, vendar so zgledi tisti, ki resnično vlečejo.

Obiskovalce smo povprašali po mnenju o noveli Zakona o zaščiti živali, ki med drugim uvaja nadzor nevladnih aktivistov nad kmeti, več o tem pa boste kmalu lahko prebrali na našem portalu. Nekaj besed na to temo smo sicer namenili že TUKAJ

Fotogalerija: David Valant