Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju s projektom ROK 4 za ohranjanje rokodelstva


rok_4_1Minulo soboto je v Šentjurju potekala čezmejna partnerska kulturna prireditev ROK 4 – Moč rokodelstva preteklosti daje znanje sedanjosti in ohranja prihodnost. Vodilni partner projekta je Ljudska univerza Šentjur, združena s partnerji iz Ljudske univerze Kočevje, Turističke zajednice općine Štrigova in Turističke zajednice općine Marija Bistrica, slednja prihajata iz sosednje Hrvaške.

Izobraževalni program zajema lončarstvo, kulinariko in rokodelsko obrt
Projektni partnerji iz Slovenije in Hrvaške so se združili z namenom ohranjanja kulturne dediščine na programskem območju in da bi mlajše generacije podučili o rokodelstvu, ki  je vsem skupno in o posebnostih, ki zaznamuje vsakega partnerja posebej. Izobraževalni program je sestavljen iz treh modulov, in sicer lončarstvo, skupna kulinarika (kruh) ter specifična rokodelska obrt (pletarstvo).

Široka paleta ponudbe na stojnicah
Učenci so na svojih stojnicah predstavili izdelke, ki so jih naredili na ustvarjalnih delavnicah na temo omenjenih modulov. Na stojnici  Ljudske univerze Šentjur so si lahko mimoidoči pogledali lončene izdelke, pletene košarice pa tudi »pršjača« je bila zelo okusna.

rok_4_2

Pri ostalih  partnerjih so stojnice krasile leseni mozaiki, lesene igračke, izdelki iz lecta in nepogrešljivi pripomočke, ki so jih nekoč uporabljali pri kovaštvu. Spremljali so jih rokodelci, na šentjurski stojnici sta bila lončarka Živa Zupanc Buser in pletar Štefan Novak, ki je ves čas prikazoval, kako nastajajo pleteni izdelki.

Rokodelske obrti pri projektnih partnerjih so nato vodilni v projektu predstavili na odru, na Mestnem trgu, kjer je potekal tudi kulturni program. Mladi so se med seboj družili, spoznavali in zabavali, predvsem pa so spoznali, da nas meje ločujejo le na papirju, kulturna dediščina pa nas vse povezuje.

 (S.K.)

 foto: LUŠ