Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odpis dolgov v občini Šmarje pri Jelšah: kaj in kako


odpis-dolgovObčina Šmarje pri Jelšah se je odločila pristopiti k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov. A upravičencem bosta dolgove odpustila le šola in vrtec, ne pa tudi Občina iz naslova najemnin za stanovanja in nadomestila za stavbno zemljišče.

Kot smo na Kozjansko.info že pisali, je Občina Šmarje pri Jelšah pristopila k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov za upravičene občane iz občine Šmarje pri Jelšah.

Gre za enkratni ukrep, ko bodo lahko upniki, ki pristopijo k sporazumu, odpisali dolg, ki je veljavna denarna obveznost dolžnika do upnika in je na dan 31.12.2014 zapadel za več kot 12mesecev.

KDO SO UPRAVIČENCI DO ODPISA DOLGOV
Dolgovi se odpustijo osebam, ki so bili kadarkoli v obdobju med 1.1. 2015 in 30.6.2015 prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka ali veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz 1. oz. 2. Dohodkovnega razreda ali otroškega dodatka v 3. dohodkovnem razredu (če je hkrati oseba navedena v odločbi o prvido do otroškega dodatka tudi prejemnik dodatka za nego otroka oz. dodatka za veliko družino).

Dolgovi se lahko dopišejo na podlagi predloga za sklenitev dogovora za odpust dolga posameznemu upniku na obrazcu, ki bo dostopen na spletni strani Ministrstva za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti in na centrih za socialno delo, na sedežih in izpostavah Rdečega Križa Slovenije-Zveze Združenj, Slovenske karitas in Zveze prijateljev Mladine Slovenije.

DOLGOVE BODO ODPISALI ŠOLA IN VRTEC, V OKP ROGAŠKA SE ŠE ODLOČAJO
Predlog za sklenitev dogovora za odpust dolga bodo lahko dolžniki vlagali od 1. avgusta 2015 do 31. oktobra 2015. Upniki (šola, vrtec) morajo dogovore o odpustu dolga z dolžniki, ki so do odpusta upravičeni, skleniti najkasneje do 31. Januarja 2016. OKP Rogaška Slatina bo lahko dolgove upravičencem odpisovalo le če bo pristopilo k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov.

Med ostalimi podjetji, ki so pristopila k sporazumu je tudi Elektro Celje.

PRI NADOMESTILU ZA STAVBNO ZEMLJIŠČE IN NAJEMNINAH ZA STANOVANJA ODPISA NE BO
Šmarska občina se je očitno odločila, da k sporazumu pristopi s svojima vzgojno izobraževalnima zavodoma, katerih ustanoviteljica je, dolgov pa ne bodo odpisovali dolžnikom najemnin za občinska stanovanja in pri nadomestilu za stavbno zemljišče, ki predstavljata direktni proračunski vir občine.