Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Člani Kmetijske zadruge Šmarje po izkušnje v Belgijo in na Nizozemsko


kz_smarje_ekskurzija_1 Člani Kmetijske zadruge Šmarje svoje znanje in izkušnje iz leta v leto dopolnjujejo. Poseben del izmenjave izkušenj in dobrih praks so strokovne ekskurzije, kjer spoznavajo kolege v drugih državah, primerjajo pristope pri delu, stroške in trende, ki jih čakajo. Tokrat so se mudili v Belgiji in na Nizozemskem.

V sklopu tokratne strokovne ekskurzije so se odpravili v Belgijo, kjer so si v kraju Dilsen Stokkem ogledali farmo družine Strassen, ki goji znamenito govedo belgijska modra. Zatem so izkušnje izmenjali z družino Meertens v kraju Maasmecheln, ki je usmerjena v pridelavo mleka. »Zagotovo je bilo zanimivo videti pasmo krav, ki je pri nas zelo redka in se utrditi v prepričanju, da po standardih in obsegu proizvodnje nikakor ne zaostajamo za kolegi na severu, kot bi bil kdo zmotno prepričan,« je povedal direktor Kmetijske zadruge Šmarje Vinko But.

Pozdrav s kmetije Strassen, ki goji govedo belgijska modra; spodaj: člane KZ Šmarje je v Evropskem parlamentu v Bruslju sprejel evropski poslanec Franc Bogovič.
Pozdrav s kmetije Strassen, ki goji govedo belgijska modra; spodaj: člane KZ Šmarje je v Evropskem parlamentu v Bruslju sprejel evropski poslanec Franc Bogovič.

Evropska kmetijska politika

V sklopu strokovnega obiska jih je v Evropskem parlamentu v Bruslju sprejel pridruženi član parlamentarnega odbora za kmetijstvo, evropski poslanec Franc Bogovič. Predstavil je delovanje institucije in smeri, v katere se bo v prihodnje razvijala evropska kmetijska politika ter se seznanil s težavami, s katerimi se pri vsakdanjem delu srečujejo člani KZ Šmarje. »Po dveh dneh strokovnih vsebin smo si za konec ogledali še del Nizozemske, ki je ena od evropskih kmetijskih velesil,« je še povedal But.