Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v Šentjurju (video)


1-Tone PartljičV četrtek, 7. februarja, je v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur potekala osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Na njej so se poklonili slovenski kulturi, prav tako pa tudi lokalnim kulturnim ustvarjalcem, ki imajo pomembno vlogo pri soustvarjanju lokalne kot tudi nacionalne identitete. Na prireditvi so podelili priznanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, OI Šentjur, kulturnim društvom in posameznikom, ki se s svojo dejavnostjo uspešno uvrščajo tudi v širši slovenski kulturni prostor. Slavnostni govornik prireditve je bil pisatelj in kulturni delavec Tone Partljič, v kulturnem programu pa so sodelovali sopranistka Urška Arlič Gololičič, ki jo je spremljala pianistka Jeleno Boljubaš, ter mešani pevski zbor Sv. Jakob v sodelovanju z Amaterskim gledališčem Vrba iz Žalca.

1-Arlič Gololičič

Prireditev, ki je nosila naslov po enem izmed Prešernovih verzov Pusti peti mojga slavca, se je začela z vprašanjem, kaj je življenje brez kulture? Kot je v svojem govoru dejal slavnostni govornik Tone Partljič, smo eden redkih narodov, ki imamo za državni praznik tudi kulturni praznik. »France Prešeren je naše povezovalno ime in temelj nacionalne identitete… zato ga moramo nositi v sebi.« V prvem delu prireditve sta s tremi samospevi nastopili domačinka, sopranistka, Urška Arlič Gololičič, ki jo je na klavirju spremljala Jelena Boljubaš, v drugem delu pa Mešani pevski zbor Sv. Jakob, ki se je predstavil v sodelovanju z Amaterskim gledališčem Vrba iz Žalca. Slavnostni govornik je dejal, da je vesel, da lahko ob tej priložnosti spregovori v Šentjurju, ki ima dolgo kulturno tradicijo in kar nekaj pomembnih kulturnih ustvarjalcev. Prav tako je pohvalil nov kulturni dom, hram kulture, ki je nastal kljub trenutnim težkim časom.

1-Izbrane fotografije-Prešeren

Vsako leto na začetku februarja se spomnimo kulturnih dosežkov preteklega leta. Ob tej priložnosti je predsednica sveta Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, OI Šentjur, Marija Rataj podelila priznanja lokalnim kulturnim ustvarjalcem. Priznanja za uvrstitev na regijska srečanja so prejeli ljudski pevci in godci KD Jesensko cvetje in KUD Skrinja, Ženska vokalna skupina Glasovir, Vokalna skupina Grič, Gledališka skupina OŠ Planina pri Sevnici ter literarni ustvarjalki Anica Hvalec in Olgica Krampl. Za uvrstitev na državnem nivoju pa KD Paridolske korenine (ljudska godca Viki Novak in Ivan Robič), Teater (nade)budnih OŠ Franja Malgaja in likovnici Polona Kitak ter Klavdija Simler.

1-Mepz Sv.Jakob

Prav tako so v torek, 3. februarja, v počastitev na slovenski kulturni praznik v Galeriji Zgornji trg odprli razstavo Porabje v očeh Dolenjcev, kjer so na ogled slikarska dela Likovnega kulturnega društva Mavrica iz Novega mesta.

Osrednjo občinsko prireditev je pripravila Zveza kulturnih društev Šentjur, Občina Šentjur in JSKD, OI Šentjur. Kulturo bi morali praznovati vsak dan in ne le ob večjih praznikih, je bila ena izmed zaključnih misli povezovalke prireditve Polonce Jazbinšek. Polna dvorana obiskovalcev je priča o tem, da je ta v Šentjurju še kako pomembna.

1-Dvorana

 

V spodnjem video posnetku si lahko ogledate del govora slavnostnega govornika Toneta Partljiča in izsek kulturnega programa občinske prireditve.

Teja P.

polsi-javsnik-klik