Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na gradu Podsreda prvi junijski dan v znamenju Festivala ekološke hrane (foto)


Prvi junijski dan so v Kozjanskem parku, na gradu Podsreda, organizirali 2. Festival ekološke hrane. Kljub slabemu vremenu se je festivala udeležilo lepo število obiskovalcev. Na stojnicah se je predstavilo 22 ekoloških kmetij iz Slovenije in Hrvaške.

Celotno dogajanje je popestrila Srednjeveška skupina Celjani s srednjeveškimi animacijskimi igrami in delavnicami za otroke in odrasle. Obiskovalci so se lahko udeležili male šole mečevanja, lokostrelstva, kaligrafske delavnice in si ogledali srednjeveški tabor.

V grajskih prostorih so od 11. do 13. ure potekala strokovna predavanja o ekološkem kmetovanju:

Predstavitev ideje Festivala ekološke hrane in kolektivna blagovna znamka Sožitje Kozjanskega parka (mag. Teo Hrvoje Oršanič, direktor Kozjanskega parka)

Usmeritve na področju ekološkega kmetovanja v okviru novega programa razvoja podeželja (Sonja Jurcan, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje)

Zahteve ekološkega kmetovanja pri uporabi semen in sadik (Mitja Zupančič, uni.dipl.ing.zoot., svetovalec specialist na področju ekološke pridelave, KGZS-Zavod Celje)

Štafeta semen- gibanja za sajenje, ohranjanje in izmenjavo avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst rastlin zelenjave, poljščin in sadnih vrst in zelišč (Maja Klemen Cokan, Ekoci-Eko civilna
iniciativa Slovenije)

Predstavitev projekta Semena prihodnosti – spodbujanje podjetništva mladih (Andrej Černelč, Mladinsko društvo, Bistrica ob Sotli)

Predstavitev ekološke kmetije Krivec (Jurij Krivec, Ekološka kmetija Krivec).

Direktor Kozjanskega parka Teo Hrvoje Oršanič v družbi s Sonjo Jurcan-Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Dušanom Andrejem Kocmanom-županom občine Kozje in Petrom Misijo, predsednikom turistične zveze Slovenije in župan občine Podčetrtek
Direktor Kozjanskega parka Teo Hrvoje Oršanič v družbi s Sonjo Jurcan-Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Dušanom Andrejem Kocmanom-županom občine Kozje in Petrom Misijo, predsednikom turistične zveze Slovenije in župan občine Podčetrtek

Za tovrstni festival ekološke hrane so se v parku odločili zato, ker verjamejo, da je ekološko kmetovanje ena od najboljših trajnostnih oblik sožitja med človekom in naravo in zato tudi eden najboljših primerov dobre prakse v zavarovanih območjih. S festivalom, ki je letos potekal že drugič, želijo promovirati ekološko kmetovanje in hkrati vzpodbujati prebivalce parka, da se za pot ekološkega kmetovanja tudi odločijo.

Nekaj utrinkov z dogajanja na 2. Festivalu ekološke hrane si lahko ogledate v galeriji fotografij (klik!). 

Besedilo in foto: JZ Kozjanski park 

Pripravil: eH