Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zelena luč za kolesarsko povezavo Rogaška Slatina-Podčetrtek (video)


V drugi polovici decembra je v prostorih Občine Rogaška Slatina potekala novinarska konferenca, kjer so predstavili kolesarsko povezavo Rogaška Slatina-Bistrica ob Sotli, del daljinske povezave D5 št. 910600, ki poteka med Mariborom, Slovensko Bistrico, Poljčanami, Rogaško Slatino, Podčetrtkom, Bistrico ob Sotli in Brežic. Na konferenci so bili poleg županov občine Rogaška Slatina mag. Branka Kidriča in Podčetrtka Petra Misje prisotni še direktor Direkcije RS za ceste mag. Gregor Ficko in vodja projekta Irena Zore Willenpart.

Projekt je predstavil župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič, ki se je uvodoma zahvalil vodji projekta Direkciji za ceste, saj bo kolesarska steza povezala dve turistični občini. Ob tem je izpostavil, da bo z novo kolesarsko stezo dosežena večja varnost udeležencev v prometu, izboljšale se bodo tudi nekatere tehnične karakteristike ceste. Novozgrajena kolesarska steza bo pozitivno vplivala na kakovost življenja uporabnikov koles in na izboljšane stanja kolesarske infrastrukture ter višjo raven storitev za kolesarjenj, kakovostnejša pa bo tudi turistična ponudba v obravnavanih občinah, prepoznavnost in povečalo pa naj bi se tudi število gostov.

Direktor Direkcije za ceste mag. Gregor Ficko je kot predstavnik investitorja podrobneje predstavil aktualne projekte na cestni infrastrukturi v slovenskem prostoru. Ob tem se je obema občinama (Rogaška Slatina in Podčetrtek) zahvalil za odlično sodelovanje in ideje pri pripravi samega projekta.

 

 

Navdušenja pa ni skrival niti župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki je izpostavil, da je kolesarjenje v občini Podčetrtek, tudi zaradi številnih kolesarskih stez, še vedno v porastu in omenil, da imajo na tem področju še vedno nekaj načrtov.

Irena Zore Willenpart je predstavila celoten projekt, katerega ocenjena vrednost znaša 6,3 milijona evrov. Ob tem je dodala, da gre za največji kolesarski projekt, ki ga gradijo z evropskim denarjem, v dolžini kar 15 kilometrov. Vrednost gradbenih del za odsek 1, 2 in 3 po pogodbi znaša nekaj več kot 3,5 milijona evrov, za izvajalca del je bilo izbrano podjetje Strabag gradbene storitve d.o.o. s partnejem Kit-ak Gradnje d.o.o.

Do jeseni 2015 bodo potekala dela v 3 etapah: v dolžini 420 metrov skozi Rogaško Slatino, v dolžini skoraj 1,1 km na trasi Rogaška Slatina-Rajnkovec, in kar 8,5 km ob lokalni cesti Rajnkovec-Nimno in Nimno-Sodna vas. Odsek 4 (2,5 km med termalnim parkom Aqualuna in Podčetrtkom) bo zgrajen v sklopu druge faze izgradnje kolesarske povezave.

Kolesarska povezava med Rogaško Slatino in Podčetrtkom naj bi bila končana in predana v svoj namen do konca leta 2015. Iz Evropskega sklada za regionalni razvoj bo tako sofinancirano do 85% upravičenih stroškov, ostalo pa bo zagotovila Direkcija RS za ceste.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, pred kamero smo povabili vodjo projekta Ireno Zore Willenpart, ki nam je pojasnila nekatere podrobnosti v zvezi z zgoraj omenjenim projektom. 

 

 

v/t/f: eH