Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Abonma Gustav v Šentjurju nasmejal s prvo predstavo Najstarejša obrt (video)


Nedelja zvečer je bila v Kulturnem domu v Šentjurju rezervirana za prvo predstavo abonmaja Gustav v izvedbi Mestnega gledališča Ptuj, Najstarejša obrt. Na odru smo tako videli same znane ženske obraze slovenskega gledališča, in sicer Zvezdano Mlakar, Anico Kumer, Marjano Brecelj, Alenko Cilenšek in Marinko Štern. Režiser predstave je Peter Srpčič, ki tudi nastopi, na začetku in ob zaključku predstave nastopi tudi Helena Blagne, ki odpoje uvodno in zaključno skladbo.

In o čem Najstarejša obrt govori? Igra govori o prostituciji kot najstarejši obrti, starost prostitutk pa se giblje med 72 in 83 let. To so dame stare šole, ki svoj poklic opravljajo s stilom in maniro.

Ker ženske na kupu rade opravljajo, tudi naše protagonistke na odru niso kaj drugačne. Ko opazujejo mlajše kolegice, ki jim »odžirajo« posel, imajo vedno kaj kritičnega za dodati. Se pa tudi same med seboj večkrat zapletejo v konflikte. Njihova komunikacija je polna vulgarnih besed. Ker pa tudi njihov posel v teh kriznih časih ne pozna milosti, razmišljajo tudi o tem, kako bi svojo ponudbo še izboljšale in postale s tem še bolj privlačne.

Skozi pogovor se tako dotaknejo tudi gospodarske krize, ki se kaže v rezih v javnem sektorju. Ker tudi same delajo v »javnem« sektorju, se ta kriza dotika tudi njih. Vsaka ima svojo zgodbo in skozi njihovo pripovedovanje vidimo, da je življenje minljivo in da se časi spreminjajo. Starih časov ne bo več, novi pa jim ni najbolj naklonjen, saj so iz dneva v dan starejše, za povrhu tega pa se soočajo tudi s smrtjo kolegic, ki so jim naložile dodatno delo – stare stranke si morajo nekako porazdeliti. Svoje delo pa kljub težavam, ki jih imajo, opravljajo s stilom in profesionalnostjo. Z odra odidejo z v živo odpeto pesmijo, torej kot prave dame stare šole.

Da dojamemo bistvo te predstave, ne moremo gledati na njo samo površinsko – njeno globlje sporočilo gledalca popelje vase, da razmisli o tem, kaj je in kje je, kaj bo z nami, ko bomo stari, a bomo pozabljeni?

Abonma Gustav pa v sklopu svojih predstav v sezoni 2013/2014 ponuja še kar nekaj dobrih predstav, in sicer smo pred kamero povabili gospo Anito Koleša. Vabimo vas, da si pogledate njeno izjavo in napovednik prihodnjih predstav.

f/t/v: J. C.