Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mesec klasične glasbe v Rogaški Slatini – promenadni koncerti in recital (video)


V Rogaški Slatini od 24. julija do 19. avgusta 2012 potekajo promenadni koncerti Salonskega orkestra Musica Camerata. Vsak dan glasbeniki odigrajo dva koncerta, prvi se začne ob 10. uri, drugi pa ob 17. uri. Odprtje letošnjih koncertov je pospremil recital, posvečen prof. Albertu Aliju Dermelju, ki sta ga izvedli violinistka Alenka Maier Popov in pianistka Vlasta Doležal Rus.

Promenadni koncerti vsak dan do 19. avgusta

Promenadni koncerti so v Rogaški Slatini že tradicionalni. Tradicija orkestra Musica Camerata sega v leto 1870, več kot štirideset let pa deluje kot Zdraviliški orkester. Je edini s tovrstno zasedbo na Slovenskem in pod zdajšnjim imenom nastopa od leta 1991. Vse več se pojavlja na velikih odrih v Sloveniji in v tujini, med drugim je bil deset let gostujoči orkester elitnega Aninega plesa. Repertoar zajema priljubljene skladbe skladateljev, kot so Strauss, Lehar ali Waldteufel, valčke, serenade in operetne zvrsti; popestrijo pa ga tudi s filmsko in plesno glasbo. Orkester deluje pod okriljem Društva orkestrskih umetnikov Maribor, njegov umetniški vodja pa je violinistka Petra Arlati-Kovačič. V paviljonu zdraviliškega parka jim lahko prisluhnete vsak dan do 19. avgusta med 10.00 in 11.30 ter med 17.00 in 18.30.

Recital v spomin prof. Alberta Alija Dermelja 

V sklopu promenadnih koncertov so v petek, 29. julija 2012, priredili tudi recital, posvečen prof. Albertu – Aliju Dermelju ob 100. obletnici njegovega rojstva. Albert Dermelj se je rodil se je 21. junija 1912 v Ljubljani in je študiral violino na konservatoriju v Ljubljani in v Zagrebu. Bil je koncertni mojster orkestra ljubljanske Opere, Simfoničnega orkestra Radia Ljubljana in Slovenske filharmonije. Poleg tega je bil izredni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Svoj pečat je pustil tudi v Rogaški Slatini, saj je v letih 1932−33 vodil salonsko kapelo, med letoma 1971 in 1979 pa je bil dirigent Zdraviliškega orkestra Rogaška Slatina.

V čast Albertu Dermelju sta glasbeni recital izvedli Alenka Maier Popov in Vlasta Deležal Rus. Violinistka Alenka Maier Popov je bila Dermeljeva študentka na akademiji. Po diplomi se je zaposlila na RTV-ju, nato pa v Slovenski filharmoniji. Koncertirala je tako doma kot v tujini in sodelovala s številnimi priznanimi dirigenti. Dvajset let je igrala v komornem ansamblu Slovenicum. Pianistka Vlasta Doležal Rus je prav tako študirala na ljubljanski glasbeni akademiji. Aktivno je nastopala predvsem kot spremljevalka solistov in pevcev ter se precej posvečala pedagoškemu delu. Zaposlena je bila v Glasbeni šoli Žalec, Glasbeni šoli Franca Šturma, Akademiji za glasbo in v glasbeni šoli Zavodu sv. Stanislava. 

Glasbenici sta na recitalu izvedli dela Antonia Vivaldija, Roberta Schumanna, Zoltana Codalyja in Vittoria Montija ter sta s svojim mojstrskim nastopom pričarali čudovito ozračje. Obiskovalce je pozdravila Irena Debeljak, hči Alberta Dermelja, ki je spregovorila nekaj besed o svojem očetu. Prireditev je povezoval Tony Carter.

V spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate utrinka s koncerta orkestra Musica Camerata in recitala Alenke Maier Popov ter Vlaste Doležal Rus.  

 

 
 
 
t/f/v: M. P.