Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koncert MPZ Rogaška in ukrajinskega zbora Oreya (foto in video)


V soboto zvečer je v dvorani Kulturnega centra v Rogaški Slatini potekal koncert MPZ Rogaška in zbora Oreya iz Ukrajine. Pester program domačih in tujih pevcev je dvorano za dobro uro spremenil v popolno glasbeno potovanje, in sicer so se najprej predstavili domačini, nato pa gostje iz Ukrajine.

Moški pevski zbor Rogaška ima za sabo že precej bogato kariero, saj nastopajo že 45 let. V teh letih poustvarjanja so se najbolj našli v slovenski ljudski in umetni pesmi, prepevajo pa tudi tuje zborovske pesmi. 35 let je zbor deloval pod umetniškim vodstvom dirigenta Franca Plohla, s katerim so dosegli svojo uveljavitev kot kvaliteten amaterski moški pevski zbor. Večkrat so se uspešno predstavili na Naši pesmi v Mariboru in tudi v tujini (v Zagrebu, Gradcu, Dunaju, Linzu, Giessnu, Hamburgu, Dortmundu, Budimpešti, v severni Italiji in tudi v zamejstvu). Zbor v preteklem letu nadaljuje svojo umetniško pot pod vodstvom Lidije Lubej. Zbor je občinstvo povsem prepričal tudi z izvrstnimi solisti v Mornarju in Lastovki v slovo, ukrajinski gostje pa so bili povsem navdušeni nad rusko narodno (Tari bari).

Minuli konec tedna je v Unionski dvorani Maribor potekalo 22. tekmovanje Slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2012 in 24. finalni koncert za Veliko nagrado Evrope. Tekmovanja so se udeležili tudi člani zbora Oreya iz Ukrajine. Zbor je leta 1986 ustanovil Aleksander Vacek, in sicer kot ljubiteljski mestni zbor. Ima 28 članov, njihov repertoar vključuje tudi kompozicije od 12. do 21. stoletja, med drugim več kot 500 ukrajinskih ljudskih in cerkvenih skladb, sodobno ukrajinsko in svetovno glasbo ter najboljše skladbe iz svetovne zborovske zakladnice. Na oder uvajajo idejo zborovskega gledališča, ki v interpretacijo vnaša nove elemente in zborovske eksperimente z namenom, da se pevci lahko kar najbolje vživijo v izvajanje različnih zvrsti in obdobij. Zborovodja se ponaša z naslovom častnega umetnika Ukrajine in zagotovo si ta naslov zasluži, saj smo bili priča povsem novi tendenci zborovskega petja. Predstavili so se z bogatim programom in delček te novitete zborovskega gledališča si lahko pogledate v spodnjem video posnetku.

V galeriji slik (klik!) si lahko pogledate še več fotografij,pripravili pa smo vam tudi nekaj utrinkov ukrajinskega in slatinskega zborovskega petja. 

 

 

 
 
f/t/v: Jasna Colnerič