Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku (video)


Dan pred slovenskim kulturnim praznikom je v Kulturnem centru v Rogaški Slatini potekala osrednja proslava v čast Prešernu. Na proslavi so sodelovali Polda Bibič, slovenski baletni umetniki iz Društva baletnih umetnikov Slovenije, Gašper Valek, učenec trobente na Glasbeni šoli Rogaška Slatina, direktorica Zavoda za kulturo Rogaška Slatina mag. Klaudija Redenšek in slavnostni govornik, red. prof. dr. Marko Jesenšek, dekan Filozofske fakultete v Mariboru.

Uvod v proslavo je naznanil Gašper Valek, ki je na trobento zaigral himno. Mag. Klaudija Redenšek je v pozdravnem nagovoru izpostavila pomen kulture in poudarila, da na Zavodu za kulturo Rogaška Slatina vsako leto obeležijo slovenski kulturni praznik nekoliko drugače. Letos so ga z baletno umetnostjo in govorjeno besedo.

Gledalci so uživali ob Bibičevem branju in v baletnih točkah
Gledalci so uživali ob Bibičevem branju in v baletnih točkah

Sledil je slavnostni govor dr. Marka Jesenška, ki si ga lahko v celoti ogledate v spodnjem video prispevku. Polde Bibič, slovenski gledališki in filmski igralec, pedagog in pisec memoarske proze, prejemnik Prešernove in Župančičeve nagrade ter Borštnikovega prstana, je po slavnostnem govoru čutno prebral Prešernovega Povodnega moža, ki se je odlično zlil z naslednjo točko, nastopom balerine Urše Vidmar, ki se je predstavila z baletno točko “Meditacija” Julesa Masseneta. 

Proslavo so popestrili slovenski baletni umetniki
Proslavo so popestrili slovenski baletni umetniki

Polde Bibič je na prireditvi prebral štiri Prešernove pesmi (Povodni mož, Sveti Senan, Glosa in Zdravljica), vmes so nastopili baletniki Dana Petretič in Siniša Bukinac (Jaques Brel/Nina Simone: Name qutte pas), ter Urša Vidmar in Matevž Česen (Georg Friderich Händel: Largo). Pred zaključnim recitalom Zdravljice, je mag. Klaudija Redenšek proslavo zaključila z mislijo: “Pravijo, da umetnost ne bogati samo poslušalcev in gledalcev, ampak tudi tistega, ki nam jo podarja…”, ter vse prisotne povabila k ogledu razstave v avli Kulturnega centra Rogaška Slatina. Slednjo je na ogled postavil Franci Ratej, predsednik KD v Slovenskih Konjicah.

Poklon umetnikov, ki so sodelovali na osrednji proslavi
Poklon umetnikov, ki so sodelovali na osrednji proslavi

Vabljeni, da si v spodnjih video prispevkih ogledate slavnostni govor dr. Marka Jesenška in Bibičeva recitala Povodnega moža in Zdravljice.

 
 
 
v/t/f: eH