Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dva velika umetnika na šmarskem odru


lunine meneV četrtek, 10. februarja 2011,  sta se na odru šmarskega kulturnega doma v  melanholični drami Lunine mene abonentom gledališkega abonmaja predstavila dva velika slovenska igralca Boris Cavazza in Ivo Ban.  Lunine mene so najnovejše besedilo znamenitega ameriškega dramatika, igralca in režiserja Sama Sheparda.

Lunine mene so melanholična drama o dveh prijateljih, ki ju ne druži le dolgoletna privrženost in zaupnost, temveč tudi zavist in tekmovalnost. Stara prijatelja, ki nekega avgustovskega večera sedita na verandi, počasi srkata bourbon, globokoumno razpravljata, se spominjata svoje mladosti, vmes malo motovilita s puško in se nato spet vrneta k svojim iskrivim dialogom, čakata lunin mrk. Na pogled običajna situacija sčasoma začenja prehajati na spolzka tla vrednotenja medsebojnega zaupanja, prijateljstva in nekdanjih skupnih dogodivščin. Bridka, a obenem s pikrim humorjem prežeta igra je nadvse pronicljiva meditacija o starosti, o izgubljanju in tudi o (ne)zanesljivosti spomina, ki ga načenjajo zametki demence, hkrati pa tudi kaplje viskija. Premiera prve slovenske uprizoritve, ki jo je v režiji Borisa Cavazze, na oder postavilo SNG Drama Ljubljana, je bila novembra 2010.

Boris Cavazza, ki je tudi režiser  predstave,  je ta čas zelo zaseden – v Beogradu igra glavno vlogo v predstavi Gospoda Glembajevi, katere premiera je bila 4. februarja, predstava pa je razprodana že za mesece vnaprej. Tudi zaradi tega so v šmarski knjižnici veseli, da jim je uspelo uvrstiti predstavo Lunine mene v spored letošnjih abonmajskih predstav.

lunine mene
Stara gledališka mačka sta navdušila šmarsko občinstvo
lunine mene
Lunine mene so najnovejše besedilo Sama Sheparda

Gledališki abonma ima v Šmarju pri Jelšah že dolgoletno tradicijo (preko 30 let), vsako leto razprodan. Vanj vključijo šest predstav praviloma slovenskih poklicnih gledališč, pri izbiri zasledujejo kriterija kakovosti in aktualnosti. Tako se lahko letos v Šmarju pohvalijo, da so si njihovi abonenti že ogledali predstavo Mestnega gledališča ljubljanskega Skupuh, ki je uvrščena v tekmovalni spored festivala Dnevi komedije 2011. V tej sezoni so na šmarskem odru gostili tudi že Mileno Zupančič v predstavi SNG Nova Gorica Obisk stare gospe, pa uspešnico Siti teatra muzikal Ljubim te – spremeni se!, konec marca prihaja nova uspešnica komedija Cafe teatra Slovenija ima avdicijo. Že tradicionalno pa bodo na ogled zadnje predstave abonente popeljali v eno od slovenskih gledališč. Posebno darilo so abonentom pripravili ob marčevskih praznikih – koncert vokalno instrumentalne zasedbe Crescendo.

Vse ljubitelje smeha vabijo k ogledu komedij za izven, v decembru je razprodano dvorano navdušil Lado Bizovičar kot Fotr. V marcu pa vabijo v Svetovalnico – komedijo Boomteatra, kjer bomo videli kako zabavne znajo biti male sladke laži v zvezah. Da bo pa utrip na šmarskih odrskih deskah v prihodnjih res pester, pa bodo poskrbela tudi amaterska gledališča.

t/f: M.Č.