Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Stoletje kmetijskega šolstva v Šentjurju (foto)


 

Ta konec tedna so vse do ponedeljka skoncentrirani dogodki ob 100-letnici Šolskega centra Šentjur oz. kmetijskega šolstva na izvirnem kraju, kjer se je pouk pričel 3. 1. 1910. Sama ustanovitev šole je bila izjemno pomemben dogodek za slovenski živelj v širšem prostoru, saj so po desetletja dolgih prizadevanjih slovenski poslanci v štajerskem deželnem zboru leta 1907 dosegli ustanovitev zavoda, kjer bo pouk potekal v slovenščini.

Prvi ravnatelj je bil Ivan Belle, prva generacija, ki je šolanje končala avgusta istega leta, pa je štela 26 dijakov. Pod sedanjim imenom ŠC Šentjur deluje od leta 2004, ko so uvedli številne nove programe na srednji in višješolski ravni.

Na osrednji prireditvi, ki je bila danes v šentjurskem kulturnem domu, je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano magister Dejan Židan dejal, da ima proizvodnja hrane v Sloveniji v prihodnost, šentjurska šola pa je zaznala tisto, česar niso tudi ponekod drugod v Evropi. Združujejo namreč kmetijstvo, dopolnilne dejavnosti in skrb za okolje, ob tem pa je izrazil tudi upanje, da bo kmalu prišel, čas ko bo šola v svoje ime znova dodala pridevek kmetijska, saj je čas, da se skrbi za zemljo prenehamo sramovati in da znova postane vrednosta. Šolski center letos obiskuje 312 dijakov in 380 študentov, kar je največ v zgodovini šole.

Do ponedeljka se bo zvrstila še vrsta strokovnih srečanj katerimi je najbolj viden prvi mednarodni kongres o trajnostnih vidikih pridelave, predelave in ponudbe, za radovedneže pa je gotovo zanimiva razstava najrazličnejših šolskih dejavnosti, ki zajema celotno prvo nadstropje stare šolske stavbe.

 

Dogodki ob 100. obletnici kmetijskega šolstva v Šentjurju

 

Ob visokem jubileju je ŠC Šentjur prejel najvišji priznanji tako Občine Šentjur kot tudi Krajevne skupnosti Šentjur mesto, posebno priznanje pa je na današnji slavnostni akademiji, ki so se je udeležili tudi predstavniki sorodnih šol iz tujine, direktorju mag. Branku Šketu izročil šentjurski župan mag. Štefan Tisel.

ŠC Šentjur je ob tej priložnosti založil tudi 200-stranski zbornik o svojem prvem stoletju. Povezava k zgodovini ŠC Šentjur.

Stoletno stavbo smo obiskali tudi mi in se po njej kot povabilo za vaš obisk sprehodnili s prstom na sprožilcu fotoaparata

 

 t/f: bR