Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lokalne volitve: V boj za 8 županskih mest 24 kandidatov


volivci15. septembra je potekel rok za oddajo kandidatur na letošnjih lokalnih volitvah. V 8 občinah Obsotelja in Kozjanskega je kandidaturo za mesto župana oddalo 21 kandidatov in 3 kandidatke. Najbolj zanimivo bo v Šentjurju, kjer se bo za županski stolček potegovalo 5 kandidatov. Najmanj pa jih je v Podčetrtku, kjer imajo samo enega. Svoj mandat bo skušalo obraniti 7 dosedanih županov.

Bistrica ob Sotli
Dosedanji župan Bistrice ob Sotli Jožef Pregrad se ni odločil za vnovično kandidaturo, je pa s skupino volivcev za svojega naslednika predlagal Franja Debelaka, ki si bo prizadeval nadgraditi delo sedanjega župana. Za županski stolček se bo s podporo Slovenske demokratske stranke (SDS) potegovala še Iva Zorenč.

Dobje
Za ponovno kandidaturo v najmanjši občini Kozjanskega se je odločil dosedanji župan Franc Salobir, ki ga je predlagala SDS. S podporo Slovenske ljudske stranke (SLS) kandidira dosedanji podžupan Franc Leskovšek. Levo-sredinski politični pol bo v Dobju zastopal kmetovalec Karl Čadej, ki so ga predlagali Socialni demokrati (SD). Kot neodvisna kandidatinja s podporo Ivana Plemenitaša in skupine volivcev se je v župansko bitko podala tudi politologinja Natalija Plemenitaš Fuchs.

Kozje
V Kozjem so kandidati trije. S podpisi volivcev kandidira dosedanji župan Dušan Andrej Kocman. SD je za svojega kandidata predlagala upokojenca in nekdanjega uspešnega podjetnika Danijela Štusa. Kot tretji bo volivce skušal prepričati zavarovalniški zastopnik Darko Čebular, ki ga je predlagala SDS.

Podčetrtek
Že na drugih zaporednih lokalnih volitvah je v Podčetrtku edini kandidat dosedanji župan Peter Misja. Če smo na prejšnjih volitvah razlog za samo eno kandidaturo lahko iskali v tem, da so bile pred letom dni izvedene predčasne županske volitve, pa so potencialni protikandidati tokrat očitno ocenili, da dosedanji župan, ki tokrat nastopa kot neodvisni kandidat, predlagala pa ga je Jana Stojnšek s skupino volivcev, delo opravlja dobro in bi bili v nabiranju glasov volivcev brez realnih možnosti za zmago. Občin samo z enim županskim kandidatom je v Sloveniji 25.

Rogaška Slatina
S podporo SLS in SDS že petič kandidira dosedanji župan mag. Branko Kidrič, ki je z uradno kandidaturo čakal skoraj do zadnjega dneva. Tudi letos mu bo nasproti s podporo SD stala mag. Andrejka Flucher, ki je na volitvah leta 2006 izgubila šele po drugem krogu. Tako lahko tudi letos v Rogaški Slatini pričakujemo tesen izid. S podporo Petra Plevčaka in skupine volivcev bo skušal presenetiti Anton Plevčak iz Gabrovca pri Kostrivnici.

Rogatec
Tudi dosedanji župan Rogatca Martin Mikolič bo s podporo Nove Slovenije (NSi) že petič skušal prepričati volivce. Nekdanjemu poslancu državnega zbora, ki je od državnozborskih volitev leta 2008 funkcijo župana opravljal profesionalno, bo nasproti stal strojni ključavničar Franc Očko, ki ga je predlagala Stranka slovenskega naroda (SSN).

Šentjur
S podporo SDS kandidira poslanec, zdravnik in dosedanji šentjurski župan mag. Štefan Tisel. Desno-sredinska politična opcija ima v Šentjurju še enega kandidata. NSi je kot svojega kandidata predlagala Janka Cerkvenika. Tudi letos bo županski stolček naskakoval nekdanji poslanec SMSa v državnem zboru in eden najopaznejših kritikov dosedanjega župana v šentjurskem občinskem svetu mag. Marko Diaci, ki tokrat nastopa kot kandidat Liste Marko Diaci in Gibanje za občino Šentjur. Stranke leve sredine bosta zastopala dva kandidata. Liberalna demokracija Slovenije (LDS) je za svojega kandidata predlagala Jožefa Artnaka. SD bo na letošnjih volitvah zastopal Florjan Cveto Erjavec

Šmarje pri Jelšah
Prvi favorit za zmago na volitvah v Šmarju pri Jelšah je gotovo dosedanji župan Jožef Čakš (povezava do predstavitve kandidature), ki bo s podporo SLS skušal priti do petega mandata na čelu občine. SDS je kot svojega kandidata predlagala dosedanjega podžupana Janka Šketa (povezava do predstavitve kandidature), ki si želi nadgraditi delo dosedanjega župana. S podporo Tjaše Vraničar in skupine volivcev kandidira neodvisni kandidat Marko Ketiš iz Zibike, ki je bil v prejšnjem mandatu eden najbolj opaznih članov šmarskega občinskega sveta. Relativno neznan je četrti kandidat Bojan Stupica, ki bo volivce skušal prepričati s podporo SD.

Dodajmo še, da nihče od 24 kandidatov ob predlagateljih še nima uradne podpore ostalih političnih strank. Tako lahko tekom volilne kampanije pričakujemo, da se bo v župansko bitko s podporo kateremu od kandidatov priključila še kakšna stranka.

NOVO:V posebnem članku na Kozjansko.info (klik!) najdete tudi povezave do kandidatnih list za občinske svete in svete krajevnih skupnosti.

Marko Kovačevič

* Zgornja slika je simbolična