Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jože Jakoš, Mimica Kidrič, Milka Dobravc in glas ljudstva o napovedani selitvi Štajerskega vala


Za mnenje o napovedani selitvi Štajerskega vala iz Šmarja pri Jelšah smo vprašali Jožeta Jakoša, Mimico Kidrič in Milko Dobravc, ki so dolga leta delovali na radiu, ga pomagali ustvariti in mu posvetili velik del svojega življenja. Izvedli smo tudi kratko anketo na ulicah Šmarja pri Jelšah.

Jože Jakoš: “Ne morem si predstavljati, da bi radio po več kot 50 letih prestavili drugam”
Leta 1953 je Jože Jakoš skupaj z Jožetom Gojtanom in Jožetom Plemenitašem ustanovil Radio Društva ljudske tehnike, iz katerega se je kasneje razvil Štajerski val. Gospodu, čigar glas so prvega slišali poslušalci radia leta 1953, ni vseeno, da se radio namerava seliti. Ker je Štajerski val danes zasebna družba, pravi: “Zahteva po brezplačni uporabi prostorov je neutemeljena.” Pokazal je tudi pripravljenost za pomoč pri ohranjanju radijske tradicije: “Če bi se pojavila iniciativa, s katero bi radio zaščitili oziroma ohranili v domačem kraju, sem pripravljen takoj sodelovati.” Celoten pogovor si oglejte v spodnjem posnetku.

Mimica Kidrič: “Mislim, da bo Radio ostal v Šmarju pri Jelšah”
Mimica Kidrič je, podobno kot Jože Jakoš, kmalu po selitvi v Šmarje pri Jelšah postala sodelavka radia. V 60. letih je vodila mladinske oddaje, bila novinarka na terenu, moderatorka, kasneje pa je postala tudi urednica in direktorica. Pod njenim vodstvom je radio doživljal zlate čase in dosegal najvišje ratinge poslušanosti v državi. Tudi njej ni vseeno, kaj se dogaja z radiem: “Zelo sem žalostna, da je do tega prišlo.”

Milka Dobravc: “Radio bi moral 60. obletnico dočakati v svojem kraju”
Dolgoletna urednica, novinarka in sodelavka Štajerskega vala meni: “Radio je ena redkih blagovnih znamk, ki jih ima Šmarje.” V izvedljivost idej, da bi se v Šmarju ustanovil nov radio v družbeni lasti, ki so se pojavili v nekaterih komentarjih pod našimi novicami, močno dvomi in ocenjuje, da bi bil takšen način dela skoraj nemogoč.

Glas ljudstva: “Radio bi moral ostati”
O problematiki smo v Šmarju izvedli tudi anketo. Večina vprašanih meni, da bi moral Štajerski val ostati v Šmarju, pripravljeni bi bili podpisati tudi peticijo za ohranitev radia. Njihove odgovore si oglejte v spodnjem posnetku.

 
Zanima pa nas tudi vaš pogled na to, kaj storiti glede Štajerskega vala. Zato vas vabimo k sodelovanju v spletni anketi na Kozjansko.info (desni stolpec spodaj).
Dodajamo še, da naj bi po burnih reakcijah Šmarčanov vodstvo radia že umirjalo žogico in izrazilo namero po sestanku s predstavniki JZ Knjižnica in Občine. Na Kozjansko.info boste razvoj dogodkov lahko spremljali še naprej.