Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

2. Čili festival v Šmarju ponovno navdušil (foto, video)



IMAG4217Šmarje pri Jelšah je že drugo leto zapored postalo glavno Čili mesto v Sloveniji. Organizatorji 2. Čili festivala so tudi tokrat poskrbeli za zabaven program, pekoča tekmovanja, glasbo in predavanja. 

Ploščad pred kulturnim domom Šmarje pri Jelšah je bila tudi letos polna »pikantnih stojnic«, med katerimi so se sprehajali ljubitelji čilija. Na letošnji festival so po besedah organizatorja Matica Vizjaka prišli vsi slovenski proizvajalci čili omak, dva sirarja, kmetovalci z ostalimi zanimivimi pikantnimi izdelki, dva ponudnika ročnih spretnosti na temo čilija in ne nazadnje tudi trije tuji razstavljavci iz Madžarske, Avstrije in Hrvaške. Obiskovalci so poleg okusne hrane lahko poskusili tudi čili pivo in čili vino.

Festival pa je imel tudi nekaj novosti, kot na primer državno prvenstvo za hudičev kotel oziroma tekmovanje v pripravi znane jedi chilli con carne. Na sodniške stolčke so tokrat sedli večkratni prvak v Avstriji in Nemčiji v kuhanju omenjene jedi Sašo Križman, šmarski župan Stanislav Šket in povezovalec programa Aleš Novak.

_DSC5501

V Šmarje je letos pripotoval tudi eden vodilnih svetovnih botanikov na področju capsicumov, divjih čilijev ter odkrivanja zgodovine in genskega zapisa čilijev, dr. Claudio Dal Zovo. Je predsednik največje banke semen na področju capsicumov – Aispes in ustanovitelj Peperfriends – največje skupnosti poznavalcev in ljubiteljev čilija na svetu. Obiskovalci festivala so se lahko udeležili predavanja, na katerem je predstavil svoje področje dela.

DSC08126

Vsi, ki ste se lani udeležili prvega čili festivala v Sloveniji, se verjetno dobro spominjate tekmovanja, kdo poje najbolj pekoč čili. Slednji naj atraktivnejši del festivala so na veselje vseh ponovili tudi letos, a tokrat s strožjim pristopom. Za razliko od lanskega leta, je tokrat eno izmed pravil bilo, da morajo tekmovalci čili sprva pol minute žvečiti, šele nato pa ga smejo tudi pogoltniti. Zanimanje je bilo veliko, na odru se je zvrstilo kar 14 tekmovalcev. Že v prvi rundi sta odstopila dva, počasi pa so jima sledili tudi preostali. Na presenečenje mnogih sta se za zmago na koncu borili predstavnici nežnejšega spola – Nataša in Vesna, ki pa ju je vodja tekmovanja Adam označil za robota, saj nista klonili niti po zaužitju guinnessovega rekorderja v pikantnosti. »Ne vem zakaj je Adam tako presenečen, saj je vendar znano, da ženske bolje prenesemo bolečino kot moški.« je Adamovo začudenje hudomušno pokomentirala tekmovalka Vesna, ki pa je na koncu bila tudi velika zmagovalka tekmovanja.

Smeha ob tekmovanju nedvomno ni primanjkovalo. Za to niso skrbele le rdeče in solzne oči tekmovalcev, ampak tudi tokratni moderator festivala, stand up komik Aleš Novak. Slednji je s svojimi izjavami nasmejal tako gledalce kot tudi tekmovalce.

Nagrad pa so bili deležni tudi najmlajši obiskovalci. Na tokratnem natečaju so zmagal Anja Tepež (strip), Lea Leskovar (strip), Ana Škorjanec (risba), Larisa Šramelj (risba), Dejan Skale (kratka zgodba) in Neža Ramšak (kratka zgodba).

Za nami je tako že drugi slovenski čili festival, ki je tudi tokrat med Slovenci vzbudil veliko zanimanja. Zabavna tekmovanja, pikantne jedi in dobra pijača so pričarali še eno odlično sončno nedeljo.

t/v:  Kristina Strašek

foto: Dejan Hribernik, Kristina Strašek

pivo-struna-polsi