Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odzivi novoizvoljenih županov na KiO in kandidatov za 2. krog v Dobju


Sedem občin Kozjanskega in Obsotelja je dobilo župana v 1. krogu; novoizvoljeni župan v Šmarju in županja v Kozjem bosta to mesto zasedla prvič.

V drugem krogu bosta za županski stol obračunala kandidata v najmanjši občini – Dobje.

Zbrali smo prve odzive volilnih zmagovalcev.

 

OBČINA PODČETRTEK
V Občini Podčetrtek je bil kot neodvisni kandidat vnovič izvoljen Peter Misja, ki tretjič zapored ni imel protikandidata. Misja se je po številu osvojenih mandatov sedaj izenačil s predhodnikom Marjanom Drofenikom. Udeležba podčetrteških volivcev je znašla 47 %.

Peter Misja: “Jaz sem že v prvem mandatu poudarjal dobro komunikacijo in povezanost z vsemi občankami in občani. To sem tudi dosegel. Sem nekakšen rekorder kot županski kandidat, ki nima protikandidata, vendar bi si ga sam želel. Pred letošnjimi volitvami sem dolgo razmišljal o novi kandidaturi, vendar sem ocenil, da prihaja obdobje dodatnih evropskih sredstev, ki bodo namenjena skupnim projektom pri čemer imamo mi s sosednjimi občinami že vzpostavljeno sodelovanje. V novem mandatu si želim ureditve statusa gradu in v nadaljevanju njegove ureditve, da najdemo rešitev za Vonarsko jezero, da se še bolje povežemo z železnicami in da dokončamo delo na infrastrukturi.”

ROGAŠKA SLATINA
Mag. Branko Kidrič
je v Rogaški Slatini, kljub dvema protikandidatoma, z zanj rekordnimi 85 odstotki osvojil rekordni šesti mandat. Po ustanovitvi občine leta 1994 tako ostaja edini slatinski župan. Volitev se je udeležilo 36 % upravičencev.

Mag. Branko Kidrič: “Ocenjujem, da je to odličen rezultat in odraz ocene volivk in volivcev glede preteklega opravljenega dela. Prav tako gre za podporo več strank in predvsem ocenjujem, da je rezultat plod konkretnega in obsežnega programa, tako kot že doslej petkrat. Verjamem, da bomo uresničili tudi šestega. Zahvaljujem se volivkam in volivcem za vnovično zaupanje.
Med skoraj desetimi predstavitvami progama sem želel slišati mnenja občank in občanov. Razprave so mi koristile in vsekakor bomo v t.i. mehkih vsebinah prilagodili nadaljnje aktivnosti glede na pobude občanov. Nekatere pobude so prišle tudi s tistih strani, ki me ne podpirajo, vendar, če gre za dobre predloge, ni razlogov, da jih ne bi upoštevali.”

OBČINA ŠMARJE PRI JELŠAH
V Šmarju pri Jelšah so župansko mesto po koncu dolgoletnega županovanja Jožeta Čakša, ki je občino vodil še iz skupščinskih časov, naskakovali štirje kandidati. Nekoliko presenetljivo je do odločitve prišlo že v prvem krogu, s slabimi 51 % je proti trem kandidatom politične desnice slavil Stanislav Šket. Na volitvah je nastopil s svojo listo, za župana pa so ga podprli še pri SMC, DeSUS in SD.

Stanislav Šket: “Občutki ob izvolitvi so prijetni, na tiho pričakovani, čeprav smo bili pripravljeni na več scenarijev. Vem, da je pred mano, kakor tudi pred ekipo, ki je v občinskem svetu, velik izziv in veliko dela, vendar smo na to pripravljeni in se tega veselimo. Za izvolitev je zaslužna ekipa mladih in sposobnih ljudi, ki sta jih dopolnjevala tudi srednja in starejša generacija, ki je uspela vzpostaviti zaupanje ljudi, ki so glasovali zame in za listo.
Moji prvi koraki kot župan se bodo najprej nanašali na spoznavanje z vso občinsko upravo, kjer bomo z manjšimi korekcijami, seveda brez odpuščanj, vzpostavili prave pogoje za delo. Do podrobnosti se moram seznaniti s finančnim stanjem občine, čakajo me številni sestanki s predstavniki občinskih svetov. Glede ukrepov bi izpostavil prodajo Jelšingrada, da pridemo do kapitala s katerim bi uresničevali začrtani program. Moja prioriteta je drugačno delo. Želim se srečevati z ljudmi, biti na terenu, s krajani, s podjetniki, obrtniki, kmeti, predstavniki društev, jih poslušati, saj gre za obljube, ki sem jih v predvolilnem času izpostavljal. V Šmarju je bila kampanja zelo dostojna. Nasprotniki so bili korektni in se že veselim nadaljnjega skupnega sodelovanja.”

OBČINA ŠENTJUR
V Šentjurju je bil drugi mandat magistra Marka Diacija pričakovan, vendar je marsikoga presenetila prednost s katero je ugnal protikandidata Lovra Perčiča iz SDS. Prejel je namreč skoraj 87 % podporo. V 26-članskem občinskem svetu je njegova lista Gibanja za Občino Šentjur s 6 zlezla na 10 sedežev.

Mag. Marko Diaci: “Dobrega rezultata sem zelo vesel. Ljudje so prepoznal trud, energijo, voljo in vizijo, ki smo jo v preteklem mandatu uspešno uresničevali. Podobno bo tudi v novem. Ena od glavnih prioritet v nadalje bo žal sanacija posledic septembrske ujme, nadaljevali bomo z energetsko sanacijo javnih stavb, z izgradnjo kanalizacije, vodovodnega sistema in lokalnih cest. Dela nam še lep čas ne bo zmanjkalo.”

OBČINA KOZJE
V Kozjem je župansko mesto po izredno priljubljenem županu Dušanu Andreju Kocmanu zasedla Milenca Krajnc. Slednja je že v prvem krogu s podporo Jožefa Kajbe in skupine volivcev uspela prepričati 54,34 volivcev, kar ji je prineslo mandat.

Milenca Krajnc: “Rezultat je bil pričakovan, kar je zagotovo rezultat dobrega, poštenega in vztrajnega dela, ki smo ga opravljali v preteklosti. Vseskozi se zavzemam za enakomeren razvoj celotne občine in za prepoznavnost kozjanske prestolnice v celoti. Moj mandat se bo pričel s konstitutivno sejo, nato pa bomo nadaljevali zastavljene projekte in smelo iskali nove projekte. Verjamem v dobre rezultate, ki bodo seveda plod dobrega dela.” 

OBČINA BISTRICA OB SOTLI
V Bistrici ob Sotli je bil kot neodvisni kandidat znova izvoljen Franjo Debelak, ki tokrat ni imel protikandidata. Volilna udeležba je bila 40,13 %. 

Franjo Debelak: “Ker na teh volitvah nisem imel protikandidata je bilo seveda že prej jasno, da sem s tem že dobil mandat za naslednja štiri leta. Vendar pa sem vesel, da me je kljub temu na volitvah potrdila večina tistih ki so na volitve prišli, saj je bilo zelo malo neveljavnih glasovnic.
Udeležba je bila pričakovano nižja vendar je 40 odstotna udeležba še vedno višja od vseh letošnjih volitev.
V občinski svet so bili izvoljeni ljudje, ki so s svojo prisotnostjo kakorkoli zaznamovali svoje okolje. Letos se je občinski svet temeljito obnovil saj sta se za kandidaturo odločila samo dva svetnika iz prejšnje garniture, ki sta bila tudi izvoljena, vsi drugi pa so svetniki na novo. Žal je tudi letos izvoljena samo ena ženska. Torej bo zopet večinoma moški občinski svet. Mislim da bomo tudi letos lahko skupaj dobro delali.”

OBČINA ROGATEC
V Rogatcu je kot kandidat NSi bil vnovič izvoljen Martin Mikolič, tokrat je kandidiral brez protikandidata. Volilna udeležba v občini Rogatec je bila 32,98 odstotna.

Martin Mikolič: “Glede na dejstvo, da protikandidata ni bilo, je seveda rezultat v skladu s pričakovanji. Kar se tiče rezultatov volitev v občinski svet lahko rečem, da sem zadovoljen. NSi imamo 4 svetnike, le malo je zmanjkalo, da bi imeli še petega. Ob tej priložnosti čestitam vsem, ki bodo sestavljali občinski svet, pričakujem konstruktivno delo vseh svetnikov. Upam, da bomo skupaj stremeli k poštenem in dobrem delu, v prid občank in občanom. Glede na dejstvo, da v Rogatcu ni bilo protikandidata, lahko glede volilne udeležbe rečem, da je bila pričakovana – nekoliko nizka, a pričakovana glede na trend Kozjanskega in Obsotelja.”  

OBČINA DOBJE
V Dobju sta se v drugi krog uvrstila aktualni župan Franc Leskovšek (s podporo SLS) in neodvisna kandidatka Natalija Plemenitaš Fuchs. Franc Leskovšek je v prvem krogu uspel prepričati 47,56 odstotkov volivcev, Natalija Plemenitaš Fuchs pa 29,88 odstotkov. 

Franc Leskovšek: “Glede na to, da je občina Dobje imela kar 4 županske kandidate, mislim, da je rezultat, ki sem ga kot županski kandidat dosegel, ugoden. Gre za relativno majhno občino, majhno število volivcev, kjer resnično vsak glas lahko določi zmagovalca volitev. V drugem krogu seveda pričakujem ugoden rezultat, nekaj podobnega kot pred štirimi leti. Volivci so naš program že pred časom prejeli na dom, prepričali jih bomo z nadaljnjim zavzemanjem za samostojno občino, za kar so se občani pred leti tudi odločili, naše delo pa bo tudi v prihodnosti usmerjeno v napredek in gospodarski razvoj.”

Natalija Plemenitaš Fuchs: “Na volitvah se je odrazila volja volivcev, odrazila so se njihova pričakovanja, zato se vsem zahvaljujem za izkazano podporo, namenjeno Neodvisni listi za Dobje. Te volitve dokazujejo, da Dobje potrebuje nov veter. Hvala, ker ste nas podprli v tako velikem številu in nam s tem pravzaprav naložili tudi veliko odgovornost za prihodnji mandat, saj ste v občinski svet izvolili kar tri kandidate Neodvisne liste za Dobje: Magdo, Natalijo in Boža, ki predstavljamo 42,8% občinskega sveta.

>Veseli me, da sem se uvrstila v drugi krog županske tekme. Bom pa poskušala vplivati na tiste, ki se volitev niso udeležili in so bili v prvem krogu neopredeljeni. V nekaj dneh ne morem narediti čudežev. Ljudi ne mislim podkupovati. Prepričana sem, da znajo Dobjanke in Dobjani razmišljati s svojo glavo, da se znajo zazreti v prihodnost naše občine. Prepričana se, tudi, da me bodo Dobjani in Dobjanke podprli v drugem krogu in mi dali možnost spravljivega vodenja občine. Dobje, aktiviraj se in daj svoj glas zaupanja vredni županji!”

Oglejte si še:
Neuradni rezultati lokalnih volitev 2014
Rezultati volitev v občinske svete

B. R., E. H.