Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šolske gledališke skupine znajo


Območna izpostava sklada za ljubiteljsko kulturo v Šentjurju je tudi letos organizirala srečanje otroških gledaliških skupin osnovnih šol občin Šentjur in Dobje.

Prijavilo se je 6 gledaliških skupin iz osnovnih šol Dramlje (Palček Anton; Dobro in zlo), Ponikva (Pika Nogavička), Planina (Deseti raček), Dobje (Peter in volk) in Franja Malgaja Šentjur (Srečni kraljevič). Dve gledališki predstavi sta bili odigrani v petek 12. marca v Slivnici, štiri pa tri dni kasneje v šentjurskem kulturnem domu. Vse se je dogajalo pred polnima dvoranama otrok iz šol in vrtcev.

Ogledal sem si Piko Nogavičko (Ponikva), Desetega račka (Planina) in Srečnega kraljeviča (F. Malgaja) ter bil prijetno presenečen tako nad solidno ravnijo igre kot tudi režije in koreografije. Odlikovali so se zlasti glavni nosilci predstav Deseti raček in Lastovica, med tem ko je bila pri Piki Nogavički površna izgovorjava verjetno kriva, da je preveč iskrih Pikinih domislic ostalo brez odziva v dvorani. Zdi se, da so bili govorne pomanjkljivosti, za gledališke predstave v neustrezni dvorani in pa skoraj praviloma le pravljična tematika krivi za razmeroma ravnodušen sprejem pri mladi publiki.

Predstave je spremljal gledališki igralec SNG Celje Damjan Trebovc, ki je na koncu skupaj z vodjo JSKD Koleševo in šolskimi pedagoginjami – režiserkami (Suzana Plemenitaš, Bojana Potočnik, Nina Gradič, Irena Zevnik, Anica Čede) strokovno ocenil njihovo delo. Režiserke so bile deležne kar kopico lepih pohval, kar morda pomeni, da bi Šentjur v bližnji prihodnosti morda le lahko upal na dobro odraslo dramsko skupino.

Katero gledališko skupino je Trebovc izbral za regijsko srečanje v Laškem in Radečah, ni znano. Še največ lepih besed je namenil Palčku Antonu, sam pa bi dal prednost skupinama s Planine in iz OŠ F. M.

F.K. / Šentjurske novice