Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sončna elektrarna sredi Kozjanskega


Solarna elektrarna kozje

Zakonca Mirko in Branka Dobravc iz Vrenske Gorce na Kozjanskem sta prejšnji teden doma, sredi vinogradov pognala veliko sončno elektrarno z močjo 420 kilovatov. Ko bosta jeseni namestila še dodatne panele, bo elektrarna, ki se razprostira na enem hektaru kmetijskega zemljišča, dajala 550.000 kilovatnih ur električne energije in bo, odvisno od vremena, napajala od 180 do 200 gospodinjstev, medtem ko se bodo pod njo pasle ovce.

NOVO: Galerija fotografij z otvoritve največje prosto stoječe fotonapetostne elektrarne v Sloveniji, ki je bila v petek, 28. 8. 2009.

Lastnika sončne elektrarne sta za portal Kozjansko.info povedala:

“Sonce je obnovljiv vir energije, brezplačen in prijazen do okolja. Gradnja sončne elektrarne ne pomeni samo korak k čistemu okolju, pomeni tudi sigurno naložbo za prihodnost.

Vrednost celotne investicije je dobra dva milijona evrov. Za investicijo smo najeli kredit pri Ekološkem skladu v višini 86% naložbe. Po programu »de minimis« se smatra državna pomoč nizka obrestna mera,ki jo nudi Ekološki sklad. Ostala sredstva je podjetje zagotovilo iz lastnih virov.

Pomembno je poudariti, da je naše podjetje Ekod d.o.o. istočasno investitor in izvajalec ter, da je mala fotonapetostna elektrarna Buče tudi naš referenčni objekt. Kot pri vsaki gradnji smo tudi mi naleteli na določene težave, ki pa so predvsem povezane s pridobivanjem soglasij, ki so pomembni za pridobitev gradbenega dovoljenja in da je od same ideje pa do začetka del minilo skoraj dve leti. Poudariti je potrebno, da je bilo zemljišče na katerem sedaj stoji elektrarna delno zaraščeno in delno gozd. Na zemljišču v velikosti enega hektarja je sedaj postavljena sončna elektrarna, ki bo na letni ravni proizvedla nekje 550.000 kWh čistre električne energije, pod njo pa je zemljišče zatravljeno in se bo uporabljalo za pašnik, kjer se bo pasla drobnica (ovce). Pri sami izgradnji nismo imeli nikakršnih težav. Več težav, če temu lahko tako rečemo, so bile pri pridobivanju soglasij. Moramo se namreč zavedati, da naša elektrarna stoji na območju Kozjanskega parka in Nature 2000.

Sončna elektrarna bučeMnenje Kozjanskega parka ni bilo pozitivno, vendar menimo, da narava zaradi postavitve elektrarne nikakor ni ogrožena. Nasprotno, na letni ravni bo v primerjavi z delovanjem termoelektrarne zmanjšala izpust CO2 za približno 400.000 kg. Negativne izkušnje, na katere smo naleteli v času pridobivanja soglasij so predvsem posledica zelo slabe ozaveščenosti posameznikov, ki se žal ne zavedajo pozitivnega učinka takšnih investicij za okolje.

Sončna elektrarna ekodOd same ideje do pridobljenega gradbenega dovoljenja je minilo dve leti, sama izgradnja je bila končana v dobrih treh mesecih, celotno izvedbo del pa je prevzelo podjetje Ekod d .o.o. Vrenska gorca, Buče. Pri sami izgradnji je potrebno upoštevati različne dejavnike, kot so osončenje, lega, vetrovno območje itd. Fotonapetostni moduli in razsmerniki morajo biti kvalitetni in pravilno izbrani, le tako bo elektrarna sposobna kvalitetno in optimalno delovati v različnih pogojih.

V Sloveniji imamo zagotovljen »subvencioniran«odkup električne energije za obdobje 15-ih let. Cena zagotovljenega odkupa je različna glede na velikost in obliko proizvodnih naprav. Investicija naj bi se po predvidevanjih povrnila v 11-12 letih.

Da je elektrarna donosen posel, se nikakor ne strinjamo. Je pa sigurna dolgoročna naložba, ki jo svetujemo podjetjem in posameznikom, ki so okoljsko ozaveščeni in jim ni vseeno kakšen planet bodo zapustili naslednjikom.

 Več v poročilu iz otvroritve elektrarne.