Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ponos občine Kozje – Otvoritev največje prostostoječe sončne elektrarne v Sloveniji


Sončna elektrarna na KozjanskemPetek, 28. avgust 2009 je bil za občino Kozje, za Kozjansko ter predvsem za Mirka in Branko Dobravc iz Vrenske Gorce pri Bučah slovesen, saj so svojemu namenu predali največjo prosto stoječo sončno elektrarno v Sloveniji, z močjo 420 kilovatov.

Otvoritev smo obiskali tudi z uredništva Kozjansko.info in se prepričali, da je umestitev v področje Kozjanskega parka zelo dobra, kar je razvidno tudi iz galerije fotografij (klik), ki smo jih posneli.

Sončna elektrarna na KozjanskemElektrarna, ki se razprostira na hektaru kmetijskega zemljišča, bo dajala 550.000 kilovatnih ur električne energije in bo, odvisno od vremena, napajala od 180 do 200 gospodinjstev. Podjetje Ekod d.o.o., katerega lastnika sta prav zakonca Dobravc, je v projekt investiralo dobra dva milijona evrov. Za investicijo so najeli kredit pri Ekološkem skladu v višini 86% naložbe. Po programu »de minimis« se smatra državna pomoč nizka obrestna mera, ki jo nudi Ekološki sklad. Ostala sredstva je podjetje zagotovilo iz lastnih virov.

 

Sončna elektrarna na Kozjanskem

 

Oglejte si še galerijo preostalih fotografij sončne elektrarne iz Vrenske Gorce pri Bučah (klik).

Gradnja sončne elektrarne ne pomeni samo korak k čistemu okolju, ampak tudi naložbo za prihodnost, kar se še posebej zaveda župan občine kozje, Dušan Andrej Kocman. Ob slovesnem govoru je obljubil tudi nadaljnja prizadevanja za pomoč majhim, fleksibilnim podjetjem, ki lahko z inovativnimi poslovnimi idejami Kozjansko popeljejo iz težkih časov.

Oglejte si še video z otvoritve, kjer je imela slovesni govor solastnica elektrarne Branka Dobravc, nato pa tudi župan občine Kozje Dušan Andrej Kocman in evropska poslanka Romana Jordan Cizelj.