Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Umrl je nekdanji šentjurski kaplan, star komaj 52 let


Po dolgotrajni bolezni je v petek ponoči umrl Sandi Koren, dolgoletni župnik v Mozirju, ki so ga poznali tudi šentjurski farani.

Aleksander, Koren, vsi so ga klicali Sandi, se je rodil leta 1972 v Mariboru. V bogoslovje je vstopil leta 1991, po novi maši leta 1997 pa je prvo duhovniško službo dobil v župniji Šentjur. V Šentjurju je kaplanoval vse do leta 2001, ko je postal župnik v župnijah Mozirje in Šmihel nad Mozirjem. Sandi je bil zagret skavt, v svoji življenjski poti tudi generalni asistent Združenja skavtov in skavtinj, s skavtskimi metodami je “opremljal” tudi šentjursko mladino.

Aktiven je bil tudi na drugih področjih v celjski škofiji. Bil je tajnik Škofijskega in medškofijskega odbora za družino, član škofijskega pastoralnega sveta, član duhovniškega sveta, koordinator za teološko pastoralne tečaje in medškofijsko sodelovanje. V celjski škofiji je vodil tudi škofijsko pastoralno službo.

Sandija so dolgo spremljale različne bolezni. Leta 2018 so mu odkrili rakavi tumor v želodcu, ki so ga odstranili skupaj z želodcem in žolčnikom. Leta 2023 je zaradi zdravstvenih težav župnikovanje zamenjal za službo duhovnega pomočnika v združeni župniji Šoštanj, Zavodnje, Bele Vode ter v župniji Polzela.

Sandi Koren: “cilj ali smisel življenja ni biti zdrav, ampak iskati srečo v odnosih, ljubezni, veselju …”

“Vedno človek razmišlja, da se to njemu ne more zgoditi, da je to nekaj težkega, groznega in včasih celo ne veš, kaj bi človeku, ki ima raka, rekel. Ko me je zdravnik poklical, naj se oglasim v bolnišnici, enostavno nisem začutil nobenega strahu ali stiske. Še več, nekako kot da bi me nekaj v notranjosti pognalo v neko novo življenje, prizadevanje, da bi živel,” je pred časom v pogovoru za Radio Ognjišče opisal svoje doživljanje vesti, da je hudo bolan.

Ter še: “V tej kulturi, ki jo danes živimo, res ni prostora ne za bolezen ne za starost, ki sta včasih celo sopomenki, kajti živimo kult mladosti, ki nam govori, da je najbolje biti mlad in zdrav. Samo da bi zdravje bilo, si voščimo. Kaj je bolje, biti zdrav in nesrečen ali bolan in srečen? Če je zdravje prva vrednota, potem si resnično strt, ko zboliš.”

Na vprašanje, ali pozna srečne bolne ljudi, je odgovoril sledeče: Poznam, veliko jih je, med njimi sem tudi jaz. Pa še kdo. Ljudje, ki svojo bolezen enostavno živijo, sprejmejo, vidijo, da z določenimi omejitvami popolnoma srečno živijo. Ker ni cilj ali smisel življenja biti zdrav, ampak je iskati srečo v odnosih, ljubezni, veselju, ki jih lahko živiš ravno tako če si bolan.”

V podobnem slogu se je pred štirimi dnevi Sandi Koren še zadnjič oglasil na Facebooku:

Osmrtnice na Kozjansko.info

Vir foto: Pixabay

Z začetkom jeseni smo na Kozjansko.info uvedli rubriko osmrtnice, v kateri lahko spremljate, kdo je umrl na območju osmih občin Kozjanskega in Obsotelja (Šentjur, Šmarje, Rogaška …), oziroma morda živi drugje in bo tu pokopan.

Osmrtnice na Kozjansko.info lahko spremljate na povezavi:
https://kozjansko.info/zadnje-osmrtnice/

Če bi želeli, da se o smrti vašega svojca obvesti med osmrtnicami na Kozjansko.info, željo izrazite vaši pogrebni službi.  Preko našega portala pa lahko osmrtnico vpišete tudi sami. Storitev je brezplačna.