Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

60 let kozjanske osnovne šole, ki je prva v regiji uvedla devetletko


Prejšnji četrtek je Osnovna šola Lesično praznovala svojo 60-letnico obstoja. Med gosti slavnostne prireditve sta bila tudi predstavnika Ministrstva za vzgojo in izobraževanje RS Romana Čepin in Živko Banjac, vodja celjske območne enote zavoda za šolstvo Simona Žnidar, nekdanji župan in častni občan Dušan Andrej Kocman ter vse dosedanje ravnateljice osnovne šole Lesično Angelca Čepin, Irena Krajnc in Mateja Koprivc Polutnik.

Ob tej priložnosti so vsi gostje izrekli nekaj besed ob pomembnem jubileju, ki predstavlja ne le obeležitev preteklosti, temveč tudi pogled v prihodnost.

Vir foto: FB profil OŠ Lesično, Foto VITO

Šola ima dolgo in bogato zgodovino. Pred njenim ustanovljenem so otroci iz okoliških krajev obiskovali šolo na Pilštanju, ustanovljeno leta 1802. Leta 1964 so zgradili novo šolsko stavbo v Lesičnem, ki je bila takrat sodobno opremljena. V naslednjih letih so šolo postopoma dograjevali in prenavljali, da bi ustrezala potrebam sodobnega izobraževanja. OŠ Lesično je kot prva v regiji uvedla devetletno osnovnošolsko izobraževanje že septembra 2001.

Ravnateljica OŠ Lesično, Mateja Koprivc Polutnik (vir foto: FB profil OŠ Lesično, Foto Vito)

Ob jubileju je ravnateljica Mateja Koprivc Polutnik izpostavila številne dosežke šole v zadnjem desetletju, med drugim ureditev vodne učne poti Lesično-Pilštanj, obnovo večnamenskega igrišča ter pridobitev novih učilnic in računalniške opreme. Poudarila je, da je “šola, ki v ospredje postavlja kakovost poučevanja in znanje kot vrednoto,” ter dodala, da “smo v zadnjih letih nenehno izboljševali pogoje za učenje in poučevanje ter ustvarjali varno in spodbudno učno okolje.”

Šola se aktivno vključuje v lokalno skupnost in sodeluje z Občino Kozje pri različnih prireditvah in projektih, kar dodatno krepi njen ugled in vlogo v regiji. “Zavedam se, da smo zaposleni v šolstvu nosilci razvoja in ugleda kraja, zato je pomembno, da z občino sodelujemo na šolskih, krajevnih in občinskih prireditvah,” je še dodala ravnateljica.

Proslava ob 60-letnici je bila pravi praznik za učence, starše in lokalno skupnost. Učenci so pripravili ganljiv kulturni program, ki je vključeval plesne in dramske točke ter petje. V telovadnici se je zbralo več kot 350 obiskovalcev, kar je preseglo pričakovanja. Predstavniki Ministrstva in lokalnih oblasti so poudarili pomen šole za razvoj regije ter njen prispevek k izobraževanju in kulturi.

Vir foto: FB profil OŠ Lesično, Foto Vito

 

Vir foto: FB profil OŠ Lesično, Foto Vito

Županja Milenca Krajnc je ob tej priložnosti spomnila na težke pogoje za šolanje nekoč in danes visoke standarde, ki jih šola nudi, ter dodala, da “osnovna šola Lesično ni samo šola s številkami in črkami, temveč šola za življenje.” Dušan Andrej Kocman pa je izpostavil, da je bila izgradnja objekta osnovne šole v Lesičnem “neverjeten dogodek za naš kraj, saj se je tukaj začelo graditi nekaj zelo pomembnega.”

Na koncu je ravnateljica Polutnikova zaključila, da je “uspešnost šole odvisna od sodelovanja vseh—učiteljev, staršev in učencev,” ter izrazila prepričanje, da bo šola tudi v prihodnje uspešna.

Ob slavju častitljive obletnice so izdali tudi jubilejni zbornik, ki dokumentira delovanje šole in njen napredek v zadnjih desetih letih. Publikacija je obogatena s številnimi sporočilnimi fotografijami, ki pričajo o prizadevnem delu učiteljev in učencev.

Kulturnemu programu je sledila bogata pogostitev s prijetnim druženjem obiskovalcev. Odzivi so bili izredno pohvalni, obiskovalci pa so izrazili željo po kakovostnem in uspešnem delu še naprej. OŠ Lesično se tako usmerja v prihodnost, kjer bo še naprej osvetljevala pot znanja in rasti v kozjanski regiji.

Nekaj foto utrnikov, ki jih je za OŠ Lesično posnel Foto VITO: