Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po 62 letih padla stara šmarska občinska stavba (foto): ostala bo zapisana v zgodovino, a življenje kraja gre naprej …


V središču Šmarja pri Jelšah so v soboto porušili ikonično stavbo. Za potrebe nove skupne občine so jo zgradili leta 1962. 47 let kasneje, 2009, so jo, zaradi domnevne potresne nevarnosti, obsodili na smrt. Padla je 15 let kasneje, v starosti 62 let. Preživele so jo in jo bodo mnogi drugi objekti v kraju, a osrednja stavba upravnega središča v Šmarju pri Jelšah se bo vpisala v bogato krajevno zgodovino.

Podrta občinska upravna stavba z regionalne ceste odpre pogled na cerkev sv. Roka z znamenito Kalvarijo (foto: Kozjansko.info)


“Ko je leta 1958 z združitvijo občin Kozje, Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah nastala nova velika občina Šmarje pri Jelšah (današnje območje upravne enote), je nastala tudi potreba po novi občinski upravni stavbi. Z gradnjo nove stavbe so pričeli leta 1961 in jo dokončali v letu 1962. Tako so uspeli v novem objektu združiti vse občinske službe, ki so bile pred tem raztresene po različnih stavbah po Šmarju,”
je v rubriki “hiše mojega kraja” o občinski upravni stavbi na Facebooku leta 2020 zapisal dolgoletni šmarski župan, Jožef Čakš.

Občinska upravna stavba nekoč (levo, foto: FB profil Jožeta Čakša) in v dneh pred rušenjem.

Zgradili so jo, ko je hodil v 2. razred osnovne šole, kasneje pa je v njej dolga leta služboval. Njeno življenjsko dobo je preživel, čeprav si je bilo še pred desetletjem, sploh pa dvema, težko zamisliti, da jo bodo že v času te generacije dejansko podrli.

In to se je zgodilo minuli vikend:

Foto: Kozjansko.info

“Sicer zelo enostavna in arhitekturno preprosta, vendar zelo funkcionalna stavba sredi Šmarja, čaka na nadaljno usodo. Kakšna bo?” se ob koncu svojega zapisa izpred štirih let sprašuje Jožef Čakš. Njena usoda je zdaj znana, o tem, kaj jo bo nadomestilo pa smo nekaj iztočnic podali v septembrskem članku:

Staro šmarsko občinsko stavbo bodo končno porušili. Sledi pa …