Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Evropski teden mobilnosti prvič obeležili tudi v Šmarju pri Jelšah (foto)


evropski_teden_mobilnosti_smarje_1Včeraj so ob občinski stavbi v Šmarju pri Jelšah s projektom “Parkirišče je lahko igrišče” prvič obeležili letošnji evropski teden mobilnosti (ETM), ki se je začel v petek, 16. septembra in bo trajal do četrtka, 22. septembra.

Projekt vse od leta 2002 povezuje številna evropska mesta v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti, obenem pa ozavešča in spodbuja k izvajanju trajnih ukrepov, ki izboljšujejo stanje na področju trajnostnega prometa v posameznih državah, mestih in naseljih.

Rdeča nit letošnjega ETM je Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost

Osrednja letošnja tema ETM je nedvomno povezana tudi z dobrimi kazalci gospodarske rasti, seveda pa tudi plod raziskav, ki kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost.

evropski_teden_mobilnosti_smarje_2

Ob tem je lokalna koordinatorka ETM Anita Reich opozorila na izsledke raziskav, ki kažejo, da otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Seveda pa našteto pozitivno vpliva na ekonomski položaj lokalne skupnosti, ob vsem tem pa Občina letos izdeluje Celostno prometno strategijo občine.

Parkirišče pred šmarsko občinsko stavbo je bilo igrišče

Projektu se je letos prvič pridružila tudi Občina Šmarje pri Jelšah s številnimi aktivnostmi, ki so potekala na parkirišču ob občinski stavbi. Parkirišče je bilo posledično zaprto za ves promet, občani, ki so imeli opravke na občini, upravni enoti, sodišču, pa so lahko parkirali na urejenih parkiriščih za avtobusno postajo in kulturnim domom ter seveda na ostalih parkiriščih. Po besedah Reichove Šmarje pri Jelšah premore okoli 700 parkirnih mest. Tudi mi smo obiskali nekaj parkirišč in z izjemo tistega pri Kulturnem domu, našli še kar nekaj prostih parkirnih mest.

“V ta namen smo zaprli parkirišče med občinsko stavbo in upravno enoto, tudi z vidika, da se zaposleni vsaj enkrat na leto ne bi v službo pripeljali čisto do vrat stavb, ampak bi parkirali nekoliko dlje in se minuto ali dve sprehodili,” je povedala Reichova in dodala, da s tem vzpodbujajo zaposlene k zdravemu načinu življenja.

evropski_teden_mobilnosti_smarje_3

Na zaprtem parkirišču ob občinski stavbi so postavili stojnice s promocijskim gradivom o varnosti v prometu in zdravem načinu življenja, prisotni so bili predstavniki policije, reševalcev, SPV, rdečega križa, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, Občine Šmarje pri Jelšah, knjižnice Šmarje pri Jelšah, obiskovalce pa je pritegnilo električno kolo, s katerim so se lahko popeljali in seveda električni avtomobil.

“Prvotni namen je sicer bil le zapreti parkirišča, a smo se odločili, da bomo tem površinam vdihnili dodano vrednost in jih spremenili v parkovne površine. K sodelovanju smo povabili šmarski vrtec, osnovno šolo ter aktualne službe z različnih področij. Na parkirišču nas je obiskalo skupaj več kot 450 otrok, pa tudi nekaj zaposlenih v okoliških stavbah in mimoidočih,” je povedala Reichova.

V ETM aktivnosti v šoli in vrtcu

V tednu mobilnosti pa v šolah in vrtcih ter ostalih ustanovah potekaj še druge aktivnosti – na parkirnih površinah pred osnovno šolo Šmarje pri Jelšah so postavili nova stojala za kolesa, izvedli so likovne delavnice, za učence prve triade pa organizirali spoznavanje kraja po varnih poteh.

V enotah vrtca spoznavajo prometno signalizacijo, obiskali so policijsko postajo ter likovno ustvarjali na temo prometa in mobilnosti. V aktivnosti so se vključila številna ostala društva in organizacije.

evropski_teden_mobilnosti_smarje_4

Evropski teden mobilnosti so obeležili s popoldansko že drugo javno razpravo v sklopu izdelave Celostne prometne strategije Občine Šmarje pri Jelšah, ki se je odvila v spodnji dvorani kulturnega doma, zaključili pa ga bodo s četrtkovim odprtjem pločnika in javne razsvetljave na Belem.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

polsi-cili-frik-flaske