Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu spoznavanje evropske kulturne dediščine povezalo različne generacije in spletlo čezmejna prijateljstva (foto, video)


Ob koncu preteklega tedna se je v Rogatcu v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine 2024 odvilo pestro dogajanje, ki je združilo različne generacije.

V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine 2024 so v Rogatcu to soboto uspešno izvedli tematsko pot z imenom Poti kulturne dediščine Rogatca. Na pot so se dopoldan podali učenci VIZ OŠ Rogatec, lokalni vodiči in drugi zainteresirani obiskovalci. Spoznavali so zgodovinsko bogato dediščino renesančno-baročnega dvorca Strmol, srednjeveškega trga Rogatec, baročne cerkve sv. Jerneja, starega gradu Gornji Rogatec ter Muzeja na prostem Rogatec.

Tema letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine je Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav. Na Zavodu za kulturo, turizem in razvoj Rogatec menijo, da kulturna dediščina presega fizične meje in časovne okvire. Kulturne poti niso le povezave med kraji, temveč tudi mreža skupnih vrednot, zgodb in praks, ki povezujejo ljudi.

Vir foto: ZKTR Rogatec
Zavod vključen v čezmejno sodelovanje

Na osnovi dolgoletnih prijateljstev iz turističnega sektorja med Sanjo Rajter Društva Ivana Perkovca iz Šenkovca ter Urško Grobelšek, zaposleno na področju marketinga in prodaje v Zavodu za kulturo, turizem in Rogatec, so skupaj obeležili Dneve evropske kulturne dediščine. Kot dober primer prakse se je prvo srečanje odvilo v Šenkovcu na Hrvaškem in drugo srečanje v Rogatcu.

Sproščeno druženje ob ličkanju koruze; vir foto: ZKTR Rogatec

Po koncu prej omenjenega pohoda je sledil popoldanski del programa z imenom Povezovanje ob reki Sotli, ki so ga zaradi dežja prestavili v Grajsko pristavo. Tam so s prijatelji iz hrvaške uživali ob tradicionalnem ličkanju koruze in pletenju vencev, medtem ko so člani Društva Ivana Perkovca iz Šenkovca in ljudske pevke iz Rogatca poskrbeli za čudovit glasbeni nastop. Predstavili so vsak svoje delovanje in spletli nova prijateljstva.

Nives Brezovnik, vodja kulturnega programa v ZKTR Rogatec je program zasnovala in ga tudi vodila, hkrati je vodila program tudi Jasna Horvat, ki predseduje Udrugi Ivana Perkovca iz Šinkovca. Iz zavoda so se ob koncu z naslednjimi besedami zahvalili vsem udeležencem: “Iskrena hvala vsem, ki ste se nam pridružili in pripomogli k temu nepozabnemu dnevu, polnemu prijateljstva, kulture in tradicije!”

Vir foto: ZKTR Rogatec
Vir foto: ZKTR Rogatec

Nives Brezovnik o mednarodnjem sodelovanju:

Veselo prepevanje ob ličkanju koruze: