Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Župan Bistrice ob Sotli Debelak: trend padanja števila otrok zaustavljen, prihajata nov vrtec in telovadnica


V Bistrici ob Sotli se obetajo pomembne spremembe, saj občina načrtuje izgradnjo nove telovadnice in vrtca s podzemno garažo. Projekt, ki bo združil vse potrebne prostore na enem mestu, bo služil tako osnovni šoli kot širši skupnosti.

Vrednost investicije znaša 5,1 milijona evrov, kar pomeni pomemben korak k izboljšanju kakovosti življenja v občini.

Kot smo nedavno videli v naši analizi prebivalstva Kozjanskega in Obsotelja, ima občina Bistrica Ob Sotli v povprečju drugo najstarejše prebivalstvo na območju, obenem pa število mladih še upada. A s takšnim trendom je zdaj konec, zagotavlja župan Franjo Debelak, na občini pa si močno prizadevajo za dvig demografije. Del teh prizadevanj je tudi kakovostno otroško varstvo ter seveda pogoji za šport in rekreacijo.

Notranjost nove telovadnice, namenjene tako šoli kot društvom.

“Naša trenutna telovadnica ne služi le osnovnošolcem, ampak tudi številnim društvom in skupinam, ki jo še posebej pozimi pogosto uporabljajo,” je povedal župan Franjo Debelak. Poleg tega jo bodo uporabljala tudi lokalna društva, kot so športna in koronarna društva ter druge skupine, ki pozimi nimajo možnosti vaditi na prostem. Nova telovadnica bo večja od obstoječe, opremljena z izvlečnimi tribunami in bo ustrezala potrebam različnih generacij. Bo večnamenska in praktično zastavljena.

Projekcija novega vrtca, ki bo združil obstoječe enote na eni lokaciji.

Hkrati z izgradnjo telovadnice bo občina združila enote vrtca, ki so trenutno razpršene na treh različnih lokacijah. “To je nekaj, o čemer smo začeli razmišljati že pred šestimi ali sedmimi leti. Projektna dokumentacija je pripravljena, zdaj pa čakamo na zaključek razpisa za izvajalca,” je pojasnil Debelak.

Novi vrtec bo zasnovan tako, da bo lahko sprejel med 52 in 70 otrok, odvisno od sestave oddelkov, kar je bila ocena investitorja pred dvema letoma. Župan Franjo Debelak pravi, da se je trend upadanja števila otrok ustavil, in že v naslednjem letu pričakujejo polno zaseden oddelek. Vrtec bo, kot meni župan, pritegnil tudi starše, ki še nimajo otrok v predšolski vzgoji. Občina intenzivno dela tudi na projektih za demografsko izboljšanje, kar bi lahko prispevalo k večjemu vpisu otrok v vrtec v prihodnosti. Vrtec bo sestavljen iz treh prostorov z deljenimi prostori za igro in dejavnosti.

Dodal je še, da je rok za prijavo izvajalcev konec oktobra, nato pa bo znana tudi končna vrednost projekta, ocenjenega na 5,1 milijona evrov. “Če bodo ponudbe previsoke, bomo razpis ponovili, saj želimo zagotoviti, da bo projekt izvedljiv v okviru načrtovanega proračuna.”

Še več investicij v občini Bistrica ob Sotli

Poleg tega občina že izvaja številne druge projekte. Trenutno obnavljajo prostore v Hostlu Gabronka, kar je del turističnega projekta v vrednosti približno 300.000 evrov. Zaključujejo tudi gradnjo štirih stanovanj, od katerih bodo tri zaščitena, in sicer na Bratuševi domačiji. “Pravkar smo zaključili še dve pomembni sanaciji plazov,” pravi Debelak in izpostavlja, da so pridobili dodatnih 700.000 evrov iz Regionalne razvojne agencije Posavje. Ta sredstva bodo omogočila še večjo realizacijo načrtovanih investicij.

Bistrico ob Sotli v prihodnjih letih čaka intenzivno investicijsko obdobje. Med pomembnejšimi projekti je tudi hidravlična izboljšava, ki je v zaključni fazi. Župan pravi, da so uspeli pripraviti dva izjemna projekta, zaradi katerih bo občina na prebivalca pridobila več sredstev kot večina drugih občin. “Ne glede na to, da smo majhni, dosegamo odlične rezultate,” poudarja.

Nova telovadnica in vrtec bosta pomembno prispevala k izboljšanjem pogojev za šport, izobraževanje in vzgojo otrok. Projekt telovadnice in vrtca bo zaključen leta 2026, ko bo občina lahko v novi telovadnici gostila prve športne dogodke. Skupaj z drugimi projekti, ki so že v teku, občina ustvarja temelje za trajnostni razvoj in boljše življenjske pogoje za svoje prebivalce.

Preberite še:

Število prebivalcev Kozjanskega in Obsotelja narašča, a predvsem na račun priseljevanja tujcev