Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako pritegniti k branju: v Bistrici ob Sotli brali v Gozdu, v Rogaški Slatini otroke privabili nekoliko drugače (foto, video)


September je nacionalni mesec skupnega branja, letos še posebej posvečen branju v javnem prostoru,  z namenom, da bi branje naredili bolj vidno. 

Statistika kaže, da približno polovica Slovencev na leto ne prebere niti ene knjige. Kot je znano, knjige iz rok današnje mladine vse bolj izrivajo pametni telefoni.  Slednje se že pozna v zadnja mednarodna raziskava o bralni pismenosti PISA, ki je pokazala zaskrbljujoč padec bralne pismenosti med slovensko mladino. To je še ena od negativnih posledic pretirane rabe pametnih telefonov, za katere raziskovalci ugotavljajo tudi, da razvoju mladih možganov škodujejo podobno kot uživanje kokaina.

Kako mlade ponovno pritegniti k branju knjig je eden od izzivov, s katerim se ukvarjajo tudi naše knjižnice. Tokrat izpostavljamo dobri praksi minulih dni v knjižnicah Bistrica ob Sotli in Rogaška Slatina.

Spodbujanja bralne kulture v Sloveniji so se lotili tudi v turističnih organizacijah in na Svetovni dan turizma, ki smo ga obeležili 27. septembra, povabili k prav posebnemu projektu, imenovanemu “gozdna knjižnica”. Ideja je bila, da javno branje promovirajo na način, da knjižnice, kulturna in druga društva povabijo, da začnejo s postavljanjem gozdnih knjižnic: “To je lahko javno branje literature v gozdu, pripovedovalski večer, predstavitve knjig, pravljice za otroke ali kaj podobnega,” so zapisali.

V Celju so se akcije branja v gostu denimo lotili tako, da so v Drevesni hiši mestnega gozda uvedli čisto pravo gozdno knjižnico z izborom 100 knjig. “Branje knjig v gozdu zelo blagodejno vpliva na človekov duševni in čustveni razvoj, saj se v tišini in miru, le ob zvokih gozda, ljudje lahko povežejo s seboj in zgodbo, ki jo berejo,” so ob tem zapisali.

Drevesna hiša z gozdno knjižnico v Mestnem gozdu Celje
Slovenski knjižni sejem: “S temo branje v javnem prostoru želimo branje pripeljati izza zidov domačih domov in knjižnic v prostore, kjer je branje manj prisotno (galerije in muzeji, čakalnice zdravstvenih domov, nakupovalni centri, parki in trgi, celo gozd), da bi na ta način pomen branja, predvsem branja za užitek, približali ljudem.”

Kanček drugačen pristop so ubrali v knjižnici Bistrica ob Sotli, ki spada pod JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Pravljično urico so namreč izvedli kar v gozdu, “obdani z mogočnimi drevesi in skrivnostmi,” so se izrazili. Nekaj skrivnosti jim je skozi ljudske pravljice razodela Janja Sivec.

“Z današnjo pravljično urico v gozdu ob 17.uri smo se pridružili nacionalni pobudi ob svetovnem dnevu turizma, 27. 9. 2024. Pobuda združuje ljubezen do narave, trajnostnega turizma in bralne kulture, saj udeležencem ponuja priložnost, da se poglobijo v svet zgodb in znanja o gozdu prav v njegovem naravnem okolju,” so ob tem zapisali na svojem FB profilu.

Vir foto: FB profil knjižnice Bistrica ob Sotli

Mlade bralce v prostore knjižnice privabili z “nepozabnim doživetjem”

Še nekoliko drugače pa so k promociji branja med najmlajšimi pristopili v Knjižnici Rogaška Slatina. Zavedajo se, da je prvi korak na pot razvoja bralnih navad seznanitev in “udomačitev” v prostorih, kjer so knjige naravno okolje: v lokalni knjižnici torej.

Otroke, letošnje prvošolce, (bodoče) zavzete bralce knjig, so zato povabili na poseben obisk in jim omogočili nepozabno doživetje.

Zanje s v slatinski knjižnici organizirali gledališko predstavo “Čebelici Tinka in Tonka”, ki jo je uprizorilo odlično gledališče Enostavno prijatelji. “Vsi mali obiskovalci so z zanimanjem spremljali dogodivščine čebelic ter se ob tem zabavali in učili o pomenu prijateljstva in sodelovanja,” so ob tem zapisali na FB profilu.

Dodali so še, da se Knjižnica Rogaška Slatina zaveda pomena spodbujanja bralne kulture. “Zato prijazno vabimo vse, da se nam pridružite in skupaj z nami odkrijete čarobni svet knjig! Skupaj ustvarjamo ljubezen do branja,” so zaokrožili svoj poziv mladim in tudi nekoliko starejšim.