Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

O gradbenih delih v Šmarju: kdaj spet normalno skozi center in kako bo zgledalo križišče pri Kašči


Ne samo Šmarčani, tudi tisti, ki se vsakodnevno vozijo skozi Šmarje pri Jelšah, vedo, da je kraj ta čas eno veliko gradbišče.

Gradi se cesta čez bodočo sosesko Dobrava, po zaključku te ceste se bo začela gradnja na križišču pri Kašči, v središču kraja pa prihaja do zapor ceste zaradi rekonstrukcije potoka Barbara. Zraven teh projektov se odvija tudi prenova starega nadhoda nad železnico ter projekt oskrbovanih stanovanj. Kako napredujejo prvi trije, smo povprašali na Občini Šmarje pri Jelšah.

Rekonstrukcija potoka Barbara

Nekaj časa nazaj smo pisali, da bo delna zapora na glavni cesti v središču Šmarja trajala do sredine decembra, vendar pa temu ni več tako. Po novih zagotovilih se bi lahko cesta odprla že ob koncu septembra, vendar pa se kljub temu pri vožnji skozi Šmarje še ne bomo znebili zapor, saj se bo ta po koncu projekta ceste Dobrava premaknila do Kašče, kjer se bo gradilo novo križišče.

Dela na projektu potekajo v skladu s terminskim načrtom. Ta so na videz bolj počasna, saj na območju gradnje poteka mnogo različnih vodov. Od plina, vodovoda, meteorne kanalizacije, fekalne kanalizacije, elektrike itd. K temu lahko dodamo tudi dejstvo, da je bilo za kanalizacijo potrebno narediti sifon, da bo ta lahko potekala pod potokom. Vrednost te pogodbe je okoli 1.2 milijona evrov, glavni investitor pa je Direkcija Republike Slovenije za vode, ki bo zagotovila večino finančnih sredstev za izvedbo projekta. Občina pa sofinancira zamenjavo dotrajanih vodovodnih cevi na območju gradnje, kar bo zneslo okoli 50.000 evrov.

Cesta in soseska Dobrava

Od začetka gradnje ceste Dobrava je minilo pet mesecev. Cesta bi naj bila po prvih napovedih končana v začetku avgusta, vendar pa se je rok konca izgradnje zaradi različnih dejavnikov prestavil na konec oktobra. Na hitrost gradnje je najprej vplivalo spomladansko deževje, nato pa še arheološke raziskave na mestu bodoče ceste, ki potekajo ves čas gradnje. Arheologi sicer niso našli pomembnejših predmetov, ki bi za dlje časa ustavili gradnjo. Zaradi hitre priprave projektov osebnih investitorjev ob cesti je njihova umestitev upoštevana pri izgradnji povezovalne ceste, kar pomeni dodatna dela in višji strošek naložbe.

Zaradi mnogo priključnih cest so se načrti za križišče na cesti Dobrava blizu osnovne šole spremenili tako, da bo tam namesto križišča sedaj krožišče. Višina investicije v projekt se je trenutno ustavila pri slabih 700.000 evrov, zaradi dodatnih del pa se bo ta še malo povišala. Ker pa se bo nova cesta priključila na že obstoječo cesto, ki vodi do šole, je trenutno promet do te oviran. Avtobusi otroke še vedno pripeljejo do šole, za druge pa je promet po tej cesti prepovedan, zato starše naprošajo, da otroke pustijo pri začetku novega nadhoda.

Križišče pri trgovini Kašča

Po končani cesti Dobrava se bo začelo graditi tudi pri trgovini Kašča, kamor se bo umestilo novo križišče. Krožišče zaradi bližine železnice in pomanjkanja prostora proti Kašči ni bilo mogoče, na železnicah pa se niso strinjali s prestavitvijo prehoda. Ob izgradnji križišča bo urejeno tudi parkirišče pri kmetijski zadrugi ter prestavljeno avtobusno postajališče. Med gradnjo bo porušen most, ki vodi na Vegovo ulico in naprej proti osnovni šoli ter zgornjemu vrtcu. Ravno zaradi tega je pogoj za začetek gradnje dokončana cesta Dobrava, saj bi bili drugače prebivalci na drugi strani potoka odrezani iz cestnega omrežja, enako tudi seveda šola in vrtec.

Zaradi trenutnega velikega naklona mostu se bo celotno križišče izravnalo (glavna cesta mimo kašče bo nekoliko dvignjena), tako da bo novi most bolj položen, na križišče pa bo umeščen zavijalni pas za večjo pretočnost prometa. Vrednost investicije je dober milijon evrov, od tega bo 770.000 prispevala Direkcija Republike Slovenije za ceste, 240.000 pa občina. Zaključek projekta bi naj bil januarja leta 2022, ta pa se bo po vsej verjetnosti podaljšal najmanj za 2 meseca.

D.K.