Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

UTŽO Šmarje pri Jelšah praznovala deseto obletnico (foto)


V Šmarju pri Jelšah se nadaljuje pestro decembrsko dogajanje. V torek je v zgornji dvorani kulturnega doma potekala prireditev ob deseti obletnici delovanja Univerze za tretje življenjsko obdobje (UTŽO), ki omogoča izobraževanje starejših.

V Sloveniji je 53 univerz za tretje življenjsko obdobje in delujejo v 51 slovenskih krajih. Univerze se združujejo v Mrežo Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje in je največja slovenska mreža na področju izobraževanja starejših odraslih in njihovega delovanja. V mrežo je vključenih več kot 21000 študentov, ter več kot 1000 mentorjev in prostovoljcev, ki pomagajo pri ustvarjanju možnosti za izobraževanje, učenje in druženje starejših od 55 let.

10_letnica_utzo_08UTŽO Šmarje pri Jelšah je bila pod okriljem Javnega zavoda Knjižnica Šmarje pri Jelšah ustanovljena na dan slovenskih splošnih knjižnic, 20. novembra 2009. Na začetku jo je obiskovalo 75 članov, letos pa je vpisanih 212 udeležencev, ki obiskujejo tedenska torkova srečanja.

V desetih letih obstoja in delovanja UTŽO Šmarje pri Jelšah je bilo teh srečanj 399. Člane sprejemajo vsako jesen, prvo srečanje pa je tretji torek v septembru. Študijsko leto se zaključi drugi torek v juniju. UTŽO ponuja članom številna predavanja, raznovrstne študijske krožke: angleščine, nemščine, domoznanski krožek, ekskurzije, kuharske delavnice in druga izobraževanja, ki starejšim omogočajo druženje, ter tako pridobivanje novih znanj.

UTŽO Šmarje sestavljajo člani iz občin Podčetrtek, Rogaška Slatina, Rogatec in  Šentjur. Leta 2011 pa je pod okriljem nastala manjša UTŽO tudi v Kozjem, temu je sledila vzpostavitev UTŽO v Bistrici ob Sotli.

Tudi v tretjem življenjskem obdobju si je potrebno zastavljati osebne cilje

Prireditev so oblikovali člani UTŽO, ki so sodelovali s svojimi vnuki. Obiskovalci so se lahko sprehodili skozi deset let srečevanj in dela. Občinstvo so nagovorili direktor knjižnice dr. Marko Samec, župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš in prof. dr. Ana Krajnc, predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, soustanoviteljica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, ki jo še vedno vodi in dobitnica najvišjega svetovnega priznanja za izobraževanje odraslih. Je avtorica 10 knjig in več kot 400 člankov.

Govorci so poudarili pomen in vrednost vseživljenjskega učenja, ki sta bila tudi glavna motiva za ustanovitev UTŽO. Prof. dr. Ana Krajnc se je v svojem govoru tudi izpostavila še pomembnost določanja osebnih ciljev v tretjem življenjskem obdobju. Razlika med drugim in tretjim življenjskim obdobjem je moč v postavljanju ciljev. Namreč v drugem življenjskem obdobju ljudem cilje postavljajo drugi, npr. pa področju formalnega izobrraževanja, ustvarjanja poklicne poti, odnosih. V tretjem življenjskem obdobju pa si ljudje morajo sami postavljati cilje, ki zajemajo njihova zanimanja. In prav UTŽO omogočajo pomagajo pri tem, saj se krožki in delavnice in druge aktivnosti prilagajajo zahtevam in potrebam udeležencev.

UTŽO Šmarje tako pomaga pri izobraževanju starejših občanov o vsakdanjih tematikah, tudi o uporabi sodobne tehnologije. Vendar je bistvo UTŽO v druženju in tkanju novih vezi med ljudmi, ki se tako ne počutijo več izključene iz družbe.

Nekaj utrinkov iz prireditve si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji

Anja Zakošek