Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zapira se obrat Gorenja v Rogatcu, a župan še ni vrgel puške v koruzo


Podjetje Gorenje d.o.o. bo s prihodnjim letom zaprlo svoj obrat v Rogatcu. Ker je ta velikega pomena za 120 zaposlenih in širšo lokalno skupnost, si bo župan Mikolič prizadeval za ohranitev tovarne.

Gorenje v avgustu 2025 načrtuje zaprtje svojega obrata v Rogatcu, proizvodnjo pa bodo zmanjšali že ob koncu letošnjega leta. Kot so pojasnili, je razlog za zapiranje obrata nekonkurenčnost pri izdelavi komponent, ki jih izdelujejo v obratu. Te sedaj nameravajo kupovati pri zunanjih dobaviteljih. Ker podjetje potrebuje izkušene delavce, bodo vsem zaposlenim v obratu v Rogatcu ponudili možnost dela v Velenju. Tistim, ki se ne odločijo za to, bodo plačali odpravnino.

To za 120 zaposlenih delavcev, 55 od teh jih je iz občine Rogatec, še zdaleč ni zadovoljiva rešitev, saj vožnja v eno smer v najboljšem primeru traja dobro uro. Zaradi tega nameravajo pri podjetju organizirati avtobusni prevoz in poseben dodatek za plačo za delavce, ki se bodo na delo vozili iz Rogatca. Tudi to pa brez dvoma ne bo zadovoljilo mnogih delavcev, saj bi sedaj namesto par minut za vožnjo na delo dnevno porabili po dve uri in pol. Tega se zaveda župan Občine Rogatec Martin Mikolič, ki nad obratom Gorenja v Rogatcu še ni popolnoma obupal.

Mikolič bo nadaljeval z iskanjem rešitve

Župan je pojasnil, da podjetje že več let načrtuje zaprtje obrata. Pred kratkim mu je na sestanku direktor podjetja predstavil odločitev o odhodu iz Rogatca, vendar pa Mikolič še vidi določene rešitve. Tako se bo v roku meseca še enkrat sestal z vodilnimi, kjer bodo poskusili poiskati rešitev, ki bo ustrezala vsem: “Jaz mislim, da določene rešitve, ki bodo v skupnem interesu vsem, za prihodnje še vedno lahko najdemo.

Kot nam je dodal, Gorenje vidi rešitev s premikom delavcev v njihov velenjski obrat, kjer jim primanjkuje delovne sile, vendar pa to ni rešitev za Rogatčane: “Za prihodnost vseh zaposlenih to ni rešitev, in moramo najti neko drugo rešitev. Lahko bi obstajala možnost, da nek program za delavce prestavijo v Rogatec, namesto da se ljudi vozi v Velenje.”

Podjetje Gorenje d.o.o., ki si ga od leta 2018 lasti kitajski Hisense, je v lanskem letu zaposlovalo 2.904 ljudi, ustvarilo 2,5 milijarde evrov prometa ter slabih 21 milijonov evrov dobička.

Pred nekaj leti je podjetje že ugasnilo stroje v obratu v Bistrici ob Sotli:

Po skoraj 40 letih ugasnili stroji v obratu Gorenja v Bistrici ob Sotli