Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po skoraj 40 letih ugasnili stroji v obratu Gorenja v Bistrici ob Sotli


Proizvodni obrat velenjskega Gorenja, ki je bil v Bistrici ob Sotli odprt leta 1982 in je za matično družbo v Velenju proizvajal mehanske komponente, je z novim letom ugasnil svoje stroje.

29 zaposlenim v bistriškem obratu je bila ponujena premestitev na delo v proizvodni obrat v Rogatcu oz. kakšno drugo enoto Gorenja ali pa prenehanje delovnega razmerja z izplačilom odpravnine.

Gorenje je odkupilo tudi vse zaloge bistriškega obrata, prostore pa izpraznilo ter ga zaenkrat dalo v stanje hladne rezerve, ne izkljkučujejo pa niti kasnejše prodaje obrata.

Obrat v Bistrici ob Sotli je bil ustanovljen leta 1982, ko je svoje prostore najprej našel v prostorih stare šole, nato pa je država Gorenju dala objekt v Hrastju, kamor so se preselili leta 1986. Gorenjska enota v Bistrici ob Sotli je dolga leta služila predvsem proizvodnji vrste mehanskih komponent Gorenjevih proizvodov. V zadnjih letih pa so proizvajali le še vrata za za hladilno-zamrzovalne aparate.

Odkar je Gorenje prevzel kitajski Hisense, ki se osredotoča predvsem na izdelavo gospodinjskih in TV aparatov, proizvodnjo mehanskih komponent pa prenaša na trge s cenejšo delovno silo, je 29 zaposlenih v bistriški enoti delalo le še za enega kupca, in sicer podjetje Joca Pečečnika. Ko tudi ta ob izteku pogodbe ni podaljšal sodelovanja, so bili v bistriški enoti Gorenja, ki je v najbolj produktivnih časih zaposlovala okoli 100 ljudi, po 39 letih prisiljeni ugasniti stroje.

Gorenje odkupilo vso zalogo in delavcem ponudilo premestitev
Delavcem je bila ponujena tudi premestitev v Rogatec

Matična družba je sicer šla nasproti zaposlenim v bistriškem obratu ter vsem ponudila nadaljnje delo v Gorenjskem obratu v Rogatcu, ki prav tako proizvaja mehanske komponente in zaposljuje okrog 180 ljudi. Tisti, ki pa delovnega razmerja na takšen način niso želeli več nadaljevati, pa jim je bila ponujena odpravnina. Velik del zaposlenih, predvsem tistih pred upokojitvijo, naj bi sprejel možnost odpravnine, znesek katere sicer ni znan, naj pa ne bi bil nizek.

Sicer je Gorenje iz bistriškega obrata odstranilo tudi vse stroje, objekt pa zaenkrat dalo v fazo hladne rezerve, izključena pa ni niti prodaja.

Župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak je ob tem za Štajerski val izrazil obžalovanje, da se je s proizvodno enoto v njihovem kraju tako slabo gospodarilo, da se je morala po skoraj 40 letih zapreti. Predvsem zadnjih deset let pravi, očitno ni bilo dolgoročnih strateških načrtov za obstoj obrata. Spomnil je tudi, da je Gorenje v osemdesetih letih zgradbo od države dobilo brezplačno z namenom ustvarjanja novih delovnih mest na tem območju, sedaj pa od tega ni ostalo nič. Kljub vsemu pa je Debelak zadovoljen, da Gorenje delavcev ni poslalo direktno na cesto temveč jim je ponudilo druge rešitve. Zaradi tega po Debelakovih besedah zaprtje tudi ni bistveno vplivalo na povečanje brezposelnosti v Bistrici ob Sotli.

Hisens Gorenje še pred letom dni napovedoval odpuščanje, sedaj pa množično zaposljuje

Skupina Hisense Gorenje Europe je še lani aprila napovedala množično odpuščanje, a se je situacija v zadnjih mesecih, vsaj za slovenske enote te skupine, povsem spremenila. V Velenju so namreč v začetku leta zagnali proizvodnjo v novi tovarni televizorjev. Slednjo so kitajski investitorji napovedovali že ob prevzemu, a je nato prišlo do preobrata in opustitve tovrstnih načrtov ter napovedi odpuščanj. Hisense si je nato ponovno premislil ter v začetku leta vendarle zagnal velenjsko tovarno televizorjev Hisense Europe Electronic v kateri izdelujejo televizijske aparate pod blagovno znamko Hisense za evropski trg. Načrtujejo, da bodo v Velenju ob vzpostavitvi celotne proizvodnje v prvi fazi izdelali dva milijona televizorjev letno, nato pa glede na zahteve trgov proizvodno zmogljivost v naslednjih dveh letih povečevali tudi do izdelave štirih milijonov televizorjev letno.

Hisense Gorenje zato za letos napoveduje več sto novih zaposlitev tako v novi tovarni televizorjev kot tudi v matični tovarni gospodinjskih aparatov. V tovarni televizorjev Hisense Europe Electronic sicer trenutno dela že okoli 500 zaposlenih, v matični tovarni Gorenje pa preko 3.000 zaposlenih (še leta 2019 je bilo v Gorenju zaposlenih preko 4.000 ljudi).

B.S., foto: Gorenje Group