Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Kozjansko-Obsoteljskem prebiva vse manj študentov, a trend se v nekaterih občinah obrača


Danes se začenja novo študijsko leto. Na visokošolske zavode v Sloveniji je po prvih ocenah na dan 25. 9. 2024 vpisanih okoli 56.400 študentk in študentov, od tega 12.335 prvič vpisanih v 1. letnik prve stopnje. Vpisi sicer še potekajo, vsi vpisni postopki pa bodo zaključeni do 30. oktobra 2024.  

Študentov je v Sloveniji okoli 4 % celotnega prebivalstva. Slovensko poprečje je 38 študentov na 1.000 prebivalcev. Na območju občin Kozjanskega in Obsotelja ima stalno prebivališče približno 2.000 študentov. Trend je zadnja leta negativen, a zdi se, da se v zadnjem obdobju krivulja vendarle poravnava.

Študij danes prvič začenja generacija študentov letnik 2005. Gre za generacijo, katere se je takrat v Sloveniji rodilo 18.174. Študij je torej vpisalo dobrih 12 tisoč mladih, večinoma iz omenjene generacije.

Kar se študijskih programov tiče, najbolj zanimanja med mladimi vlada za umetniške programe in dizajn, programe s področja športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja in predšolske vzgoje. Najmanj interesa je za področja poslovnih in upravnih ved, tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva.

Število študentov s Kozjanskega in Obsotelja v slovenskem povprečju

V občinah Kozjanskega in Obsotelja študentje tvorijo približno 3,9 % prebivalstva, oziroma slabe 3,8 študenta na 1000 prebivalcev, kar je praktično enako slovenskemu povprečju. Med občinami je prejšnje študijsko leto, glede na število prebivalcev, imelo največ študentov stalno prebivališče v občini Šmarje pri Jelšah (42 na 1000), sledi Dobje (40 na 1000), nato v občini Kozje (39 na 1000), občini Šentjur (37 na 1000), občini Rogaška Slatina (34), Podčetrtek (33) ter Rogatec in Bistrica ob Sotli (29 na 1000 prebivalcev).

Trendi kažejo upad števila študentov s stalnim prebivališčem v naših občinah. Če je osem občin Kozjanskega in Obsotelja šolsko leto 2008/09 imelo 2.935 študentov, jih je bilo v lanskem študijskem letu zgolj še 1.967, torej skoraj tisoč manj v petnajstih letih. Trend padanja števila študentov se sicer zadnja leta umirja, predvsem zato, ker v leta za študij prihajajo večje generacije, rojene med leti 2005 in 2010.



Kot je razvidno iz zgornjih grafov, sta v zadnjih petnajstih letih največ študentov izgubili občini Šentjur in Kozje, pa tudi Rogatec in Podčetrtek. Pri ostalih občinah je trend izgubljanja študentov s stalnim prebivališčem nekoliko bolj položen. Šmarje in Kozje pa sta v zadnjih treh letih število študentov celo povečala.

Poglejte še:

Število prebivalcev Kozjanskega in Obsotelja narašča, a predvsem na račun priseljevanja tujcev