Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kdaj jezero v Vonarju?


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 25 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

V dolini Vonarja, med Atomskimi toplicami in Rogaško Slatino, so imeli nekoč umetno Sotelsko jezero, a so ga zaradi onesnažene Sotle izpraznili. Umazana mejna reka ovira razvoj okoliških občin, zato si že dolgo prizadevajo za izgradnjo čistilne naprave v Rogaški Slatini.

Po prizadevanjih občine Rogaška Slatina so julija letos podpisali izvajalsko pogodbo za dokončanje del (ki bi morala biti končana že leta 1995) ter zagotovili potrebni denar. Tako naj bi prišlo sredi prihodnjega leta do mehanskega čiščenja odpadnih vod, do zaključka prve faze. Slatinski župan mag. Branko Kidrič si prizadeva, da bi do takrat pridobili gradbeno dovoljenje za drugo fazo ter z izgradnjo nadaljevali. Izgradnja slatinske čistilne naprave prav tako zanima njihove sosede, zato je želel občinski svet Podčetrtka izvedeti podrobnosti. Na slatinskega župana so naslovili dopis, ta pa jim je pred kratkim odgovoril.

Prizadevanja za izgradnjo slatinske čistilne naprave so stara 11 let, ko so izdelali projektno dokumentacijo, leta 1993 so pridobili lokacijsko in gradbeno dovoljenje za prvo etapo, leto pozneje pa začeli z gradnjo. Leta 1995 je gradnja obstala, nakar so strokovnjaki leta 1996 ugotovili, da je tehnologija zastarela ter da so zmogljivosti naprave za 25 tisoč enot prevelike. Tega leta so objavili javni razpis za spremembo in dopolnitev projektne dokumentacije ter izbrali tehnologijo Lemna (za 9 tisoč enot v prvi fazi ter 15 tisoč enot v drugi fazi, to je za primer, če bi se po dogovoru iz leta 1988 pridružilo obmejno območje Hrvaške).

Postopki so zaradi pridobivanja nekaterih soglasij s hrvaške strani dodatno zapleteni. Predstavniki hrvaške strani, iz krapinsko-zagorske županije in občine Hum na Sutli, so med pogovori s slovenskimi predstavniki povedali, da se nameravajo do konca leta odločiti o tem, ali se bodo priključili na čistilno napravo v Rogaški Slatini oziroma gradili čistilne naprave sami. Podčetrteški župan Marjan Drofenik je seznanil občinski svet z odgovorom iz Rogaške Slatine na zadnji seji. Svetniki o omenjeni zadevi niso posebej razpravljali.

BJ, Novi tednik, 14. 10. 1999

in kako je četrt stoletja kasneje?

Kot vidite in veste, jezera v Vonarju še vedno ni. Kaj so, navkljub ambicijam občin Podčetrtek in Rogaška Slatina, razlogi za to, smo na Kozjansko.info obsežno poročali. To je naš zadnji članek o tem izpred dveh let:

Občina Podčetrtek nadaljuje prizadevanja za oživitev Vonarskega jezera