Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku cveti mladost: zgradili bodo prizidek k matični osnovni šoli, kmalu ga bo potrebovala še podružnica


Na območju občine Podčetrtek se je v zadnjih desetih letih precej dvignilo število prebivalcev, kar pomeni tudi več otrok, ki potrebujejo šolanje.

Na Osnovni šoli v Podčetrtek se zaradi tega srečujejo z vedno bolj polnimi razredi, zato sedaj z občino načrtujejo gradnjo novega prizidka, ki bi olajšal vedno večjo prostorsko stisko.

Kot nam je pojasnil župan Občine Podčetrtek Peter Misja, je projekt gradnje prizidka trenutno v pridobivanju gradbenega dovoljenja. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko z gradnjo pričeli naslednje leto. Z novim prizidkom si želijo povečati jedilnico ter pridobiti prostor za novo učilnico, ki se bo s pomočjo zavese ali gibljivih vrat lahko spremenila v prireditveni prostor. Točne višine investicije v tej fazi še ni mogoče napovedati, na občini pa ocenjujejo, da bi bil projekt vreden okoli pol milijona evrov. Kot je še pojasnil župan, bodo s prijavo na razpise poizkusili dobiti sofinancerska sredstva.

V gradnjo prizidka so se spustili, ker se na Osnovni šoli Podčetrtek v zadnjih letih vsako leto šola več otrok. Z dodatnimi prostori bodo zagotovili, da bodo na šoli lahko v vsakem razredu po trije oddelki. Kot je župan še dodal, bo to razbremenilo prostore v matični šoli, zaradi večanja števila prebivalcev v občini pa bo v prihodnosti potrebno razmišljati tudi o možnosti razširitve podružnične šole v Pristavi pri Mestinju.

Podčetrtek s 16,3 % deležem občanov, starih do 14 let
V občini Podčetrtek je leta 2014 prebivalo 3.318 prebivalcev, v letu 2023 pa že 3.579. Pri tem ima Podčetrtek ob Dobju najvišji delež prebivalstva, starega do 14 let med Kozjansko-Obsoteljskimi občinami.  16,3 % deležem prebivalcev do 14. leta Občina Podčetrtek. Konec prejšnjega leta je v njej živelo 585 otrok, pred petnajstimi leti pa jih je bilo 515.

Naraščanju števila učencev še ni videti konca
Načrtovan izgled novega prizidka.; vir foto: OŠ Podčetrtek

Kot je pojasnila ravnateljica OŠ Podčetrtek Sonja Švajger, bo po vsej verjetnosti število učencev še naprej naraščalo: “Število učencev in oddelkov je od leta 2014 naraščalo, po podatkih, ki jih imamo trenutno, pa število učencev ne bo upadalo,” ob tem pa dodala: “Za naslednje šolsko leto zagotovo vemo, da se bo število učencev in oddelkov na matični šoli povečalo, zato bi bila izgradnja učilnice in povečanje jedilnice zelo dobrodošla.”

Vedno več učencev pa dobro predstavijo tudi številke. Če se je pred desetletjem v Podčetrtku šolalo 215 otrok, se jih sedaj 299. Število učencev se veča tudi na podružnični šoli Pristava pri Mestinju. Tam se jih je pred desetimi leti šolalo 52, v letošnjem šolskem letu pa 68. Obe šoli skupaj sta imeli v šolskem letu 2014/15 štirinajst oddelkov, sedaj pa je teh že 21.

Poglejte še:

Število prebivalcev Kozjanskega in Obsotelja narašča, a predvsem na račun priseljevanja tujcev