Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pred začetkom šolskega leta: koliko učencev imajo kozjansko-obsoteljske osnovne šole in kakšni so trendi


V ponedeljek bodo vrata ponovno odprle slovenske šole, med njimi 31 šol na območju Kozjanskega in Obsotelja (upoštevajoč podružnice in dva srednješolska centra). Vanje bo, sklepajoč na trende preteklih let, vstopilo nekaj manj kot 5 tisoč osnovnošolcev.

V preteklih tednih smo objavili že nekaj člankov o življenju v občinah Kozjanskega in Obsotelja ter prebivalstvu na tem območju. Tokrat se osredotočamo na trende pri šoloobveznih otrocih.

V Sloveniji je bilo minulo šolsko leto 2023/2024 v osnovne šole vpisanih 196.371 učencev, kar je nekoliko manj kot leto poprej, pa vendarle precej več kot leta 2009/10, ko jih je bilo 161.805. Pri tem ne gre toliko za povečanje rodnosti med Slovenci, kot za priseljevanje družin iz tretjih držav, predvsem prostora bivše Jugoslavije. Očetje pridejo na delo v Slovenijo in EU, s seboj pa pripeljejo svoje številčne družine.

O povečanju števila tujih prebivalcev naših občin smo pisali v članku:

Število prebivalcev Kozjanskega in Obsotelja narašča, a predvsem na račun priseljevanja tujcev

 

Učence je v šolskem letu 2023/24 poučevalo 18.824 učiteljev in učiteljic, prvih je bilo 12 %, drugih pa 88 %. En učitelj oz. učiteljica je skrbela povprečno za 10 učencev oz. učenk, pri čemer je pomembno izpostaviti, da povprečje znižuje predvsem sistem podružničnih osnovnih šol. Poleg učiteljskega kadra je bilo v osnovnih šolah zaposlenih še 3.250 vodstvenih, svetovalnih ali drugih strokovnih delavcev.

Osnovnošolcev vse več tudi na KiO

Število otrok v osnovnih šolah se je v zadnjih petnajstih letih povečalo tudi na območju Kozjanskega in Obsotelja, in sicer iz 4.563 leta 2008 na 4.828 leta 2023.

A ne enakovredno. Število osnovnošolcev, z izjemo zadnjega leta, narašča v občinah Šentjur in Šmarje pri Jelšah, pozitiven trend imajo tudi v občini Podčetrtek, rahlega pa še v Rogaški Slatini. V drugih občinah našega območja število osnovnošolcev upada, za občino Dobje pa bi lahko rekli, da stagnira.

Največ, 1.806 osnovnošolcev so prejšnje šolsko leto imeli v občini Šentjur, sledi občina Rogaška Slatina z 987 osnovnošolci in tik za njo Šmarje pri Jelšah z 969 osnovnošolci. Občina Podčetrtek jih je imela 349, Rogatec 253, Kozje 216, Bistrica ob Sotli 124 in prav toliko Dobje.

Število dijakov in študentov upada, močno predvsem slednjih

Kaj pa dijaki in študenti s stalnim prebivališčem na območju Kozjansko-Obsoteljskih občin? Največ dijakov, 795, je v prejšnjem šolskem letu ponovno imela občina Šentjur, Rogaška Slatina jih je imela 447, Šmarje zgolj 6 manj. Podčetrtek jih je imel 124, Kozje 114, Rogatec 106, Bistrica ob Sotli 54 in Dobje 43. Skupaj je torej letos imelo stalno prebivališče na območju Kozjansko-Obsoteljskega  2.124 dijakov. A alarmanten je naslednji podatek: prav v vseh občinah je število tukaj živečih dijakov v zadnjih petnajstih letih vidno upadlo. Skupaj v zadnjih petnajstih letih kar za 316.

Upoštevajoč število študentov na 1000 prebivacev jih ima največ občina Šmarje pri Jelšah (42 na tisoč), sledijo občina Dobje z 40, Kozje z 39 in Šentjur s 37 študenti na tisoč prebivalcev. Občina Rogaška Slatina jih ima 34, Podčetrtek 33, Bistrica ob Sotli in Rogatec pa po 29. V absolutnih številkah je študentov skupaj 1.967, kar je skoraj tisoč manj kot pred petnajstimi leti.