Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nova prepoved premika čebelnjakov v Dramljah in Goričici


Zaradi odkrite hude gnilobe čebelje zalege na območju občine Vojnik so bili v upanju na ustavitev širitve bolezni odrejeni preventivni ukrepi tudi na nekaterih območjih občine Šentjur.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izdala odločbo o razglašenem okuženem območju, ki je območje v polmeru treh kilometrov okoli lokacije kužne bolezni. Ta izvira v naselju Črešnjice v občini Vojnik. Območje v polmeru treh kilometrov okrog žarišča bolezni zajema tudi katastrski občini Dramlje in Goričica v občini Šentjur.

Na okuženem področju velja prepoved premika čebelnjakov z in na okuženo območje, prepoved premika čebeljih družin, čebel oziroma matic s spremljevalkami med čebelnjaki znotraj okuženega območja ter v čebelnjake izven območja, prav tako pa je odrejen klinični pregled vseh čebeljih družin v vseh čebelnjakih.

Čebelarska zveza Slovenije o bolezni piše naslednje: “Huda gniloba čebelje zalege je bolezen, ki jo povzroča sporogena bakterija Paenibacillus larvae. Za okužbo so dojemljive le ličinke, čebele pa so odporne. Ko se posamezna ličinka okuži, je lahko kmalu prizadeta vsa zalega in družine niso več sposobne vzrediti dovolj mladih delavk, kar oslabi čebeljo družino in vodi v njen propad.