Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Planini s Šarcem počastili 80. obletnico osvoboditve Planine in širšega Kozjanskega


V letu 2024 z vojnami ni prizaneseno številnim ljudem v naši ne tako daljni okolici. Pred osemdesetimi leti pa je pod jarmom okupacije trpelo tudi slovensko ozemlje. Takrat so mnogi naši predniki dali svojo mladost, pa tudi življenje za osvoboditev od tuje oblasti. Velike žrtve je v vojni utrpela tudi Planina pri Sevnici, tako v obliki človeških življenj kot tudi materialno škodo.

Zato se dneva, ko je bila vsaj za nekaj mesecev osvobojena, 18. avgusta 1944, lokalna Zveza združenj borcev za vrednote NOB, še vedno spominja na način organizirane slovesnosti ob okroglih obletnicah.

Kozjanski odred, ustanovljen 24. aprila 1944, je z napadanjem nemških postojank do poletja tega leta ustvaril tisti čas edino večje osvobojeno ozemlje na Štajerskem, ki se je z osvoboditvijo Kozjega, Koprivnice in Podsrede septembra 1944 samo še razširilo. Kot se je širila formacija iz 142 borcev ob ustanovitvi do 1100 do srede avgusta, od katerih pa je bilo zgolj 350 oboroženih.

18. avgusta je Kozjanski odred osvobodil tudi Planino, pri čemer je bil velik del trga požgan. V osvobojeni Planini so nato organizirali partizansko šolo, pevski zbor, Dom ljudske prosvete in partizansko bolnico. Osvobojeno ozemlje se je obdržalo do 10. decembra 1944.

Danes, osemdeset let kasneje, so se v ZZB za vrednote NOB tega spomnili s slavnostno prireditvijo, na kateri so delček kulturnega programa prispevali tudi učenci OŠ Planina pri Sevnici, kot je razvidno iz fotografij. Dogodek je s svojim obiskom počastil tudi zdaj že bivši minister za obrambo, po novem evropski poslanec, Marjan Šarec.

Vir foto: FB profil OŠ Planina pri Sevnici

Zapel je tudi partizanski pevski zbor:

V sklopu prireditve se potekal ogled stalne razstave Kozjansko žari in dokumentarnega filma v muzeju NOB na Planini, koncert godbe na pihala pred muzejem NOB na Planini, sledila je slovesnost ob odprtju obnovljenega spomenika NOB na Planini, ob 11. uri pa se je pred kulturnim domom na Planini začela svečana prireditev, na kateri je bil  slavnostni govornik Marjan Šarec.

Vir foto: FB profil ZBV NOB Brežice