Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarjetna nedelja na Sladki Gori: Celjski škof ob 270. obletnici posvetitve cerkve blagoslovil obnovljeno cerkveno obzidje (foto, video)


Na letošnjo Šmarjetno nedeljo so na Sladki Gori praznovali 270 let od posvetitve tamkajšnje Marijine cerkve, ki je ena izmed najlepših baročnih cerkva v državi.

Ob tej priložnosti so na slavje povabili celjskega škofa, ki je blagoslovil prenovljeno cerkveno obzidje.

Nedeljsko slovesnost so vodili celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž, duhovnik Župnije Sladka Gora Viljem Lovše ter dekan Damjan Ratajc. Slavje se je pričelo s procesijo, ki jo župljani na Šmarjetno nedeljo, ko goduje zavetnica cerkve, priredijo vsako leto. Procesija se je vila od oltarja do oltarja okoli cerkve. Nato je sledila maša, ob koncu pa je škof blagoslovil prenovljeno cerkveno obzidje.

Škof dr. Maksimilijan Matjaž med procesijo

Škof je tekom maše pozdravil vse romarje, ki so ob tej priložnosti prišli od blizu in daleč. Povedal je naslednje: “Za ta jubilej se danes želimo zahvaliti. Za to dolgoletno pričevanje in navzočnost Božje milosti na tem kraju, predvsem pa za Božjo navzočnost v čudovitih ljudeh, ki so v preteklosti živeli na tem kraju in ki danes živijo tu. Ki poslušajo Božjo besedo, živijo po besedi Boga in želijo živeti njegov evangelij v vsakdanjem življenju. Pa tudi v vseh romarjih, ki so skozi stoletja stopali skozi vrata tega svetišča pred podobo milosti ter tukaj prosili in se zahvaljevali za vse milosti v življenju.

Prav tako je poudaril pomen prenovljenega cerkvenega zidu, ki je po njegovih besedah postavljen za to, da brani in varuje cerkev, da se ne bi zrušila. “Takšen zid, ki nas brani, potrebujemo tudi danes, da bi ohranili duha vere,” saj da danes živimo v svetu, kjer je vsa resničnost v moči, denarju in uspehu.

Za konec so župljani pripravili pogostitev z domačimi dobrotami in žlahtno kapljico sladkogorskega vina. Za glasbo so poskrbeli člani Društva godbenikov Šmarje pri Jelšah.

V obnovo zidu so se podali s 5.000 evrov na računu

Na župniji so o obnovi zidu, ki je bil takrat v zelo slabem stanju, začeli razmišljati pred slabima dvema letoma. Vrednost del je izvajalec, sicer domačin Franci Zorko ocenil na 170.000 evrov. Čeprav na župniji s takratnimi 5.000 evri na bančnem računu še niso imeli zagotovila o kakršnemu koli sofinanciranju, so se podali v obnovo. Na koncu so se razveselili sofinanciranja s strani države v višini 84.000 evrov in s strani Občine Šmarje pri Jelšah v višini 20.000 evrov. Proces in fotografije obnove zidu preverite tukaj.

Tekom obnove jih je razveselila novica, da bo župnija po dolgih letih dobila svojega duhovnika, Viljema Lovšeta. S tem so se spustili še v obnovo župnišča, ki jih je stala 61.000 evrov.

Ob tej priložnosti je Župnija Sladka Gora izdala tudi knjigo z naslovom Baročna Sladka Gora, ki govori o pestri zgodovini kraja in Marijine cerkve. Knjigo je pripravila umetnostna zgodovinarka Marja Lorenčak Kiker.

Knjiga Baročna Sladka Gora avtorice Marje Lorenčak Kiker
Oglejte si video in fotografije z dogodka:

 

In še fotografije: