Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Središče Sladke Gore z dvojno obnovo dobiva novo podobo


Sladka Gora, ki leži v občini Šmarje pri Jelšah, se ponaša z eno izmed lepših baročnih cerkva, romarsko Marijino cerkvijo. Za še lepši izgled središča kraja bosta poskrbeli dve obnovi, ki sta trenutno v teku.

Ob cerkvi namreč poteka obnova starejše zgradbe, ki ji domačini pravijo “stara trgovina”, ob njej pa se obnavlja tudi cerkveno obzidje.

O obnovi smo se pogovarjali s Francijem Zorkom, ki se med drugim poklicno ukvarja z obnovami in restavriranjem historičnih stavb. Zorko je kupil razpadajočo stavbo sredi kraja, po nakupu pa se odločil za prenovo. Prav tako sodeluje pri obnovi škarpe tamkajšnje cerkve.

Za nakup in prenovo stare trgovine se je odločil, ker v stavbi vidi arhitekturno umetnino, saj s svojimi lastnostmi tvori prepoznavno veduto središča Sladke Gore. Ob tem je poudaril, da je stavba spomeniško zaščitena kot stavbni spomenik lokalnega pomena.

Stavba stare trgovine

Kot nam je pojasnil, si želi stavbo prenoviti v originalno stanje, kar vključuje prenovo notranjosti in zunanjosti. Do sedaj je bila v celoti obnovljena streha in menjan del ostrešja. Prav tako je obnovljena fasada prvega nadstropja in podstrešni venec z konzoli, dela pa še potekajo na fasadi pritličja in pri urejanju odtokov. Po tem se bo začela še celovita obnova notranjosti, kjer se je že izvedlo sondiranje ometov, ki je razkrilo originalne dekorativne zidne in stropne poslikave.

Čemu bo stavba namenjena po končani obnovi, še ni dokončno določeno. Ena izmed Zorkovih idej za zgornje nadstropje je ureditev manjšega apartmaja, v pritličju pa vspostavitev biroja za potrebe njegove dejavnosti ali prostora za kulturne namene, prav tako pa ni izključil možnosti odprtja manjše trgovine.

Po obliki in slogu se predvideva, da naj bi bila stavba zgrajena konec 19. stoletja ali pa v prvih letih 20. stoletja. Po nepreverjenih podatkih naj bi staro trgovino takrat zgradil italijanski trgovec. Objekt naj bi od samega začetka služil trgovskemu namenu, saj so raziskave na fasadi razkrile prvotne napise, ki to potrjujejo.

V neposredni bližini se odvija še ena obnova

Nekaj metrov vstran od stavbe stare trgovine se trenutno obnavlja tudi obzidje ob romarski Marijini cerkvi.

Zaradi obsežnosti je bil projekt razdeljen na dva dela. V okviru del se bo statično in vizualno prenovil severni in južni del obzidja, prav tako pa se bodo izdelale nove kamnite krovne plošče ter izvedla rekonstrukcija vzhodnega in zahodnega stopnišča. Lani so že izvedli precejšen del projekta, letos pa jih čaka še izdelava in montaža novih kamnitih zidnih kap, izdelava in montaža novih kamnitih masivnih stopnic ter dokončanje ometov in stičenja.

Vsa dela potekajo pod budnim očesom pristojnega zavoda za ohranjanje kulturne dediščine. Obnovo bodo dokončali do konca junija letos, ko bo cerkev praznovala 270. obletnico posvetitve.

Obnova cerkvenega obzidja