Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinčan z reprezentanco mlajših članov Slovenije drugi na EP, prispevala tudi košarkarja Podčetrtka in Šentjurja


Medtem ko je članska reprezentanca z Luko Dončićem na čelu pred dnevi dokončno zapravila nastop na Olimpijskih igrah, so slovenski mlajši člani (U20) odigrali izjemno uspešno Evropsko prvenstvo v košarki. Na avtocesti proti vrhu so jih šele v finalu ustavili Francozi.

Slovensko mlado reprezentanco je do uspeha vodil slatinski trener Peter Markovinovič, svoj doprinos pa sta dodala tudi mlada upa Gašper Škorjanc iz Podčetrtka in Nal Benko, ki igra za KK Šentjur.

V finalu Evropskega prvenstva U20 v Gdynii na Poljskem so mladi Slovenci proti Francozom klonili v napeti končnici z 82:78. Naši fantje so sicer vodili praktično celotno srečanje, v zadnji četrtini že vodili za devet točk, nato pa slabše odigrali končnico tekme in tesno izgubili po ponesrečenem zadnjem napadu. Tekmo so Francozi sicer dobili pod košem, kjer so dobili skok s 40:26.

Poraz s Francijo je sicer bil šele prvi na tem prvenstvu. do finala so v skupinskem delu gladko odpravili Črno Goro in Islandijo, premagali so tudi podmladek košarkarske velesile Litve. V Osmini finala je padla Severna Makedonija, v četrtfinalu tesno gostiteljica Poljska, v polfinalu pa lažje Belgija.

Vidni akterji Peter Markovinovič, Gašper Škorjanc in Nal Benko

Prispevek trenerja – selektorja iz Rogaške Slatine, Petra Markovinoviča, k uspehu slovenske reprezentance U20 je seveda enormen. Kot smo izpostavili v njegovem izboru med 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, je s 3. mestom reprezentance U18 pred petimi leti prinesel prvo slovensko medaljo mlajšim košarkarskim selekcijam po 17 letih. S včerajšnjo osvojitvijo srebra pa je spomnil na zlate čase slovenske mlade reprezentance, ki je dominirala evropsko sceno pred dvajset in več leti.

Selektor Peter Markovinovič med podajanjem napotkov (vir foto: KZS)

 

Med izbranci je svoj prispevek dodal tudi 20-letni košarkar Term Olimia Podčetrtek, Gašper Škorjanc. 188cm visoki branilec je v finalu igral 15 minut in prispeval 5 točk ter 3 asistence. Na prvenstvu je skupaj v povprečju igral 24 minut na srečanje ter dosegal 3,4 točke, 3,9 asistence, 2,3 skoka in 1,1 ukradene žoge po tekmi.

Karierni napredek v Podčetrtku vzgojenega košarkarja na Kozjansko.info spremljamo sicer  že od leta 2017. Izpostaviti velja, da je pred dvema letoma s trojko v izdihljajih tekme odločil četrtfinalno srečanje na Evropskem prvenstvu do 18 let. Skupaj s sovrstniki je rasel vse do sedanjega uspeha.

V slovenskem državnem prvenstvu je sicer Škorjanc lani v 22,5 minutah igralnega časa dosegal v povprečju 6,1 točk, 2,6 podaj in 0,8 ukradenih žog na srečanje.

Drugi igralec, član kluba z našega območja, je 20-letni Nal Belko. Na prvenstvu  je v povprečju igral 20 minut in dosegal 5 točk ter 3,6 asistence.  V Šentjurju , kamor je pred zadnjo sezono prestopil iz Janč, je imel povprečje 11 točk in 4,4 asistence.

Dosedanji uspehi selekcije U20

V kategoriji mlajših članov (U20) je bila Slovenija dvakrat evropski prvak, in sicer v letih 2000 in 2004, srebrna leta 1998 in bronasta leta 2006.

Slatinski trener Peter Markovinovič pa je z ekipo U18, na čelu z Žigo Samarjem in Gregorjem Glasom, leta 2019 osvojil tretje mesto, kar je zadnji odmevni uspeh naših mlajših košarkarskih reprezentančnih selekcij pred sinočnjim srebrom.