Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na kopanje v Aqualuno ali kam drugam? Kje se lahko osvežite cenovno najugodneje


Medtem ko se v vročih poletnih dneh številni Slovenci namakajo v morju, jezerih in bazenih, si je država Slovenija že drugič letos izplačala dividende od dobička od toplic, katerih 100-odstotna lastnica je.

Država si je iz Term Olimia letos vzela že 2,5 milijona evrov. Čisti prihodki od prodaje Term so sicer lani znašali 33 milijonov evrov, dobička je bilo za 4,3 milijone. 

Lokalno prebivalstvo medtem ni več med rednimi obiskovalci domačega termalnega kopališča, saj so v Termah Olimia po prenovi Termalije in drugih vlaganjih v welness ponudbo precej dvignili cene, ki so zdaj bolj prilagojene ljudem z globljim žepom, predvsem iz tujine. Obenem so pred dvema letoma ukinili cenejše vstopnice za domačine, ki se jih je dobilo na lokalnem TIC-u.

A ker v poletni vročini švicajo tako turisti kot domačini, smo naredili primerjavo cen v (predvsem) zunanjih kompleksih termalnih kopališč. Med temi Aqualuna nikakor ni najcenejša, pa tudi ne najdražja. Na splošno pa velja, da je za cenovno ugodno kopanje potrebno zaviti čez mejo v sosednje Krapinske in, še posebej, Tuheljske toplice.

V priljubljeni Aqualuni v Podčetrtku si letos lahko, če ste višji od 150 cm, celodnevno kopanje privoščite za 17 €, oziroma 24 € med vikendom. Od lani so za 2 evra podražili vikend vstopnico, kar nanese predvsem pri družinskem kopanju. Za dva odrasla in dva otroka (pod 150 cm) boste med tednom za celodnevno kopanje (brez kosila) odšteli 59 €, čez vikend pa 78 €.

Inflacija cen v Aqualuni sicer traja že več let. V predkoronskih časih, leta 2017, je vstopnica za celodnevno kopanje za odraslega med tednom stala 12 € in med vikendom 15 €, družinska vstopnica med vikendom je bila pred 7 leti 49 €, torej 29 € cenejša kot letos.

Pred dvema letoma je bila odrasla vstopnica 15 € med tednom in 19 € med vikendom, družinska (2+2) pa 51 € med tednom in 63 € med vikendom. Oče, mama in dva otroka so se torej v Aqualuni na sončno soboto pred dvema letoma kopali 15 € ceneje kot letos.

Aqualuna je sicer s svojim raznovrstnim toboganskim kompleksom najbolj atraktivna med kopališči v tej primerjavi. Ob bok ji lahko postavimo zgolj naslednjo kopalno destinacijo, ki toboganski atraktivnosti Aqualune konkurira predvsem z velikim številom raznolikih vodnih površin.

Terme Čatež

Edino termalno kopališče, ki v našem pregledu Aqualuno po cenah kanček prekaša, je poletna termalna riviera Term Čatež. “Največji vodni park v osrednji Evropi,” kot se promovirajo v Čatežu, za dnevno vstopnico met tednom za odraslega računa 17 €, za vikend pa 24 €, kar je enako kot Aqualuna. Dnevna karta za družino dveh odraslih in dveh otrok je med tednom 62 € in med vikendom 84 €, kar pa je kar nekaj evrov dražje kot v Aqualuni.

Poletna riviera Term Čatež ima približno štirikrat toliko bazenskih površin kot Aqualuna (vir foto: https://www.aquaparkapartments.com/)
Terme Ptuj

V poletnem termalnem parku ptujskih term so vstopnice med tednom za odraslega za evro dražje kot v Aqualuni (18 €), za vikend pa 2 € cenejše (22 €). Precej ugodnejše pa so družinske vstopnice. Med tednom boste za dva odrasla in dva otroka odšteli 55 € (v Aqualuni 59 €), med vikendom pa 66,80 € (v Aqualuni 78 €).

Thermana Laško

Thermana Laško je sicer v poletni kapaciteti precej manjša od zgornjih termalnih kopališč, a ker je zaradi bližine našega območja potencialno zanimiva za obisk tudi ljudem iz naših krajev, navajamo cene tudi zanjo. Celodnevna vstopnica za odraslega med tednom stane 16 € in med vikendom 20 €. Družinska (2+2) stane med tednom 46 € in med vikendom 62 €, torej 16 € ceneje kot v Aqualuni. A pozor, v času šolskih počitnic za kopanje v Thermani veljajo vikend cene tudi med tednom!

Hrvaška ponudba: Krapinske toplice (Aqua Vivae) in Terme Tuhelj

Medtem ko terme v Sloveniji niso več dostopne prav vsakemu, pa se nekoliko ceneje da kopati ne tako daleč stran, v hrvaškem Zagorju. Takšen primer so Krapinske toplice, sodobno in prostorno termalno kopališče, samo dobrih 30 km oddaljeno od Aqualune, oziroma 65 km od Celja.

Aqua Vivae oz. Krapinske toplice (vir foto: https://www.djecji-dogadjaji.com)

Prednost vodnega parka Aquae Vivae, kot se moderno imenujejo krapinske toplice je, da je cena vikend kopanja enaka kopanju med tednom, in to za odraslega 17 €, za otroka pa 12 €.

Za dnevno družinsko vstopnico (2+2) pa boste, med tednom ali vikendom, odšteli 50 €, torej kar 28 € manj kot če bi na sončen petek soboto ali nedeljo izkoristili za kopanje v Aqualuni. Res pa je, da Krapinske toplice nimajo toliko in tako atraktivnih toboganov, kot so vam na voljo v Aqualuni, obenem kombinirajo notranji in zunanji vodni kompleks.

Je pa nekaj le-teh na voljo v drugih hrvaških termah v bližini. Ali, bolje rečeno, slovenskih, saj so njihov lastnik ravno Terme Olimia. Govorimo o Termah Tuhelj, ki so iz Podčetrtka še bližje kot Krapinske toplice: do Tuhelja se boste od Aqualune peljali 25 km.

Terme Tuhelj (vir foto: booking.com)

A prihranili boste precej denarja. Dnevna odrasla vstopnica med ponedeljkom in četrtkom stane 12,90 € in med vikendom 16,50 €. Družinska, oziroma paketna vstopnica za 2 odrasla in 2 otroka vas bo med tednom stala ugodnih 35 €, med vikendom pa še vedno sprejemljivih 44 €.

*Thermana ima v času šolskih počitnic vikend cene tudi med tednom

A pozor, Terme Olimia ravno zdaj v prenovo Term Tuhelj vlagajo 27 milijonov evrov. Storitev bo nedvomno po končani prenovi kakovostnejša in sodobnejša, a če gre sklepati po praksi v domačih termah, tudi občutno dražja, kot je bila pred obnovo.

No, morda pa se bodo v Termah Olimia svoje sestrske toplice tudi po prenovi odločili ohraniti dostopne tudi širšemu krogu lokalnega prebivalstva, ki si za vsako poletno družinsko kopanje s vključenim kosilom ne more ravno privoščiti odšteti stotaka. Pustimo se presenetiti.