Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kras ponovno v ognju: Požar pred dvema letoma gasilo tudi več kot 200 gasilcev s Kozjanskega in Obsotelja


Po drugi obletnici uničujočega požara na Krasu je danes tam ponovno zagorelo. Pred dvema letoma je ogenj pomagalo gasiti tudi več kot 200 gasilcev iz Kozjanskega in Obsotelja.

Dan po razglašeni veliki požarni ogroženosti je na Krasu po dveh letih ponovno zagorelo. Prva poročila o požaru so prišla okoli desete ure, aktiviranih pa je bilo okoli 200 gasilcev iz 70 gasilskih enot in državna enota za gašenje iz zraka. Nekaj čez pol enajsto uro je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan aktiviral še državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju. Nevarnost predstavlja tudi močnejši veter, ki se naj bi popoldan še okrepil.

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da gori celoten hrib Trstelj, požar pa se širi proti Novi Gorici.
Vir foto: FB/Gasilska zveza Slovenije

Na kraju požara pa je že prva pomoč s celjskega. Požar pomagata gasiti Robert in Irena iz Prostovoljnega gasilskega društva Celje – Gaberje. Ta teden sta se namreč udeležila tečaja za Gašenje požarov v naravnem okolju v ICZR Sežana. Del tega usposabljanja je tudi dežuranje in morebitno posredovanje ob požarih, ob nastanku požara pa sta bila napotena na teren.

Spominjamo se uničujočega požara pred dvema letoma

Prav te dni mineva dve leti od obsežnega požara na Krasu, ki je opustošil več kot 2000 hektarjev italijanskega in slovenskega dela tamkajšnje planote. Takrat so na pomoč prihiteli gasilci iz celotne Slovenije ter iz tujine. Z odpravo na Primorsko je svojo nesebično željo po pomoči takrat samo iz Kozjanskega in Obsotelja izkazalo več kot 200 gasilcev. Vseeno pa upamo, da sedaj pomoč gasilcev iz naših krajev ne bo potrebna.

Kako so gasilci Kozjanskega in Obsotelja pri gašenju pomagali pred dvema letoma, preberite spodaj:

Požar na krasu pomagalo gasiti tudi preko 200 gasilcev s Kozjanskega in Obsotelja (foto)

Foto: Helena Črnilogar in Matias Demsar