Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Požar na krasu pomagalo gasiti tudi preko 200 gasilcev s Kozjanskega in Obsotelja (foto)


Največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, ki je prejšnji teden zajel gozdove po Krasu, je po neprestanem delu več kot tisoč gasilcev končno obvladan. Požara pa niso gasili le gasilci okoliških društev, saj so na pomoč priskočili gasilci iz vseh koncev države.

Tudi Kozjansko in Savinjska regija nista izjemi. Koliko gasilcev iz lokalnih društev je odšlo na Kras, s kakšno opremo so se podali na pot ter kaj so na intervenciji počeli, si preberite v nadaljevanju.

Prvi gasilci iz GZ Šentjur na pomoč priskočili že v četrtek

Iz šentjurske Gasilske zveze so se na Kras prvič napotili v četrtek, 21. julija, ko so odšli iz prostovoljnih gasilskih društev Slivnica pri Celju, Loka pri Žusmu, Prevorje in Dobje. V prvi odpravi je na pomoč odšlo 11 gasilcev s tremi večjimi gasilskimi cisternami ter enim orodnim vozilom, pomoč pa so nudili od jutra do večera. Druga odprava iz prostovoljnih gasilskih društev Loka pri Žusmu, Prevorje, Dobje, Kalobje, Šentjur, Lokarje, Dramlje, Ponikva in Dolga Gora je šla na Kras v nedeljo ob 15.00 uri. Na pot je odšlo 60 operativnih gasilcev z 11 vozili, od tega 5 gasilskih cistern ter 6 vozil za prevoz moštva in opreme. Pomoč so nudili v nočni izmeni od 7.00 ure zvečer in do 7.00 ure zjutraj. Nato se je ena gasilska cisterna s tremi gasilci vrnila nazaj, ostalih 57 gasilcev pa je gasilo požar še v dnevni izmeni.

V popoldanskih urah se je na Kras odpravilo vozilo s spočitimi šoferji in vodstvom gasilske zveze, ki so si ogledali požarišče in zamenjali izmučene šoferje vozil za prevoz nazaj domov. Na požarišču so v prvi izmeni pomagali dovažati vodo in polnili bazene za helikoptersko gašenje, v drugi odpravi pa so gasili požarišča, ki so se ponovno pojavljala. Trenutno na Krasu ni več enot iz Gasilske zveze Šentjur, so pa v nenehni pripravljenosti, če bi bili ponovno vpoklicani.

Na pomoč odšli tudi iz drugih okoliških gasilskih zvez

V nedeljo popoldne so proti Krasu krenili gasilci gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. Na pot se je s 23 vozili odpravilo 78 gasilk in gasilcev. V nekoliko manjšem številu, 43 gasilcev s trinajstimi vozili, pa so se s požarom spopadali že sredi prejšnjega tedna. Na Krasu so sicer, z izjemo gasilskih enot Gasilske zveze Celje, sodelovale vse gasilske enote gasilskih zvez v celjski regiji (Laško, Radeče, Šentjur, Šmarje, Vojnik-Dobrna, Zreče in Slovenske Konjice). Skupno se je iz gasilskih društev celjske regije izmenjalo okoli 400 gasilcev z 59 vozili.

Kot so pojasnili na GZ Šentjur, je bila intervencija na Krasu zelo zahtevna. Gasilci so bili namreč opremljeni s težjo zaščitno opremo, ki je v takšnih intervencijah zelo vroča. Poleg tega se je marsikdo prvič srečal s takšnim terenom, še več, na območju Krasa so v zemlji še vedno neeksplodirana ubojna sredstva, ki so velika ovira in nevarnost. Med težaškim delom pa je gasilcem nedvomno moralo dvignila hvaležnost in prijaznost domačinov, ki so se jim zahvaljevali na vsakem koraku, delili napitke in hrano ter na splošno skrbeli za prisotne.

D. K.