Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjansko-obsoteljske občine med manj zadolženimi slovenskimi občinami. A so razlike


Vse slovenske občine s svojimi podjetji in zavodi so bile konec leta 2023 zadolžene za 1,3 milijarde evrov. Najbolj zadolžena je Jankovićeva Ljubljana, nam najbližja mestna občina, Celje, pa je med 18 slovenskimi občinami, ki imajo nad tisoč evrov dolga na prebivalca.

Med temi pa ni nobene izmed občin Kozjanskega in Obsotelja. Prav vse naše občine so namreč razmeroma malo zadolžene, obenem pa vse, razen dveh, svoj dolg še zmanjšujejo.

Možnost zadolževanja slovenskim občinam omogoča lažje načrtovati proračun, predvsem pa potrebne investicije v infrastrukturo in na druga področja, pomembna za dvig kvalitete življenja v njihovem okolju. Zadolžitev je sicer dvorezen meč: po eni strani je večja zadolžitev lahko upravičena v hitri rasti investicij, a lahko sčasoma postane mlinski kamen za občinski proračun. Zato se zdi najboljša kombinacija investiranje iz proračunskih prihodkov in na razpisih razpoložljivih državnih ter evropskih sredstev ob zmerni zadolženosti.

Za praktično vse občine Kozjanskega in Obsotelja bi lahko rekli, da ustrezajo tovrstni usmeritvi.

Ne pa tudi nekatere mestne občine. Prebivalci slovenskega glavnega mesta so denimo, gledajoč skozi proračun njihove občine, najbolj zadolženi Slovenci, oziroma, če gledamo po “glavi”, četrti v Sloveniji. Dolg MO Ljubljana je na 31. decembra 2023 zanašal 329 milijona evrov, oziroma 1.215 evrov na prebivalca. To pomeni kar četrtino celotnega dolga vseh slovenskih občin.

Osemnajst izmed njih je zadolženih več kot 1.000 evrov na prebivalca, med njimi tudi Mestna občina Celje. Ta je z zadolženostjo 1.029 evrov na prebivalca na 13. mestu med 212 slovenskimi občinami. Absolutni dolg MO Celje je konec prejšnjega leta znašal 36,5 milijona evrov, skupaj z javnimi zavodi in podjetji, katerih ustanoviteljica je, pa 48,5 milijona evrov.

Najbolj zadolženi Kozjani, najmanj Podčetrtčani

Največji dolg, gledano v absolutni vrednosti, ima sicer Občina Šentjur, ki je zadolžena za dobrih 8 milijonov evrov. A gre za največjo občino na območju KiO z daleč največ prebivalci.

Gledajoč zadolženost občin na prebivalca pa je na vrhu Občina Kozje s 541 € zadolženosti po občanu. Sledi Občina Rogatec s 532 €,  Šentjur s 415 €, Šmarje pri Jelšah s 351 €, Rogaška Slatina s 233 €, Bistrica ob Sotli s 111 €, Dobje s 76 evri in najmanj zadolžena Občina Podčetrtek s 73 € dolga na prebivalca.

Dolg na prebivalca je, glede na leto 2022, narasel v občinah Šentjur in Kozje, v vseh ostalih pa je padal. Triletni padajoči trend imajo sicer občine Bistrica ob Sotli, Dobje in Podčetrtek

Zadolženost kozjansko-obsoteljskih občin v absolutni vrednosti na dan 31. 12. 2023:
Občina Šentjur 8 milijonov evrov, Občina Šmarje pri Jelšah 3,66 milijona evrov, Občina Občina Rogaška Slatina 2,6 milijona evrov, Občina Kozje 1,68 milijona evrov, Občina Rogatec 1,6 milijona evrov, Občina Podčetrtek 273 tisoč evrov, Občina Bistrica ob Sotli 231 tisoč evrov, Občina Dobje 103 tisoč evrov.
(vir: Ministrstvo za finance RS)

Kako je bilo z zadolženostjo pred petimi leti

Pregled zadolženosti občin Kozjanskega in Obsotelja smo naredili že leta 2019. Tudi takrat je bila po prebivalcu najbolj zadolžena Občina Kozje s 505 € na občana. Sledila je Občina Rogatec s 367 € na občana, Šentjur s 361 €, Šmarje pri Jelšah s 332 €, Podčetrtek s 312 €, Rogaška Slatina s 185 €, Bistrica ob Sotli s 173 € in Dobje s 111 € na prebivalca.

Takratni trend med leti 2016-2018 je bil sledeč:

Kot vidimo, je svoj dolg v zadnjih letih najbolj pridno zmanjševala občina Podčetrtek, medtem ko je pri drugih občinah na približno isti ali nekoliko višji ravni.

Najbolj zadolžene slovenske občine glede na število prebivalcev so ta čas sicer Gornji Petrovci, Solčava in Rogaševci. Osem slovenskih občin pa sploh ni zadolženih. To so Bloke, Cerklje na Gorenjskem, Gorišnica, Gorje, Jezersko, Kranjska gora, Markovci, Mengeš in Trzin.

Preberite še:

Zadolženost občin KiO v letu 2018: največji dolg na posameznega občana beleži občina Kozje