Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Bistrici ob Sotli lani strma rast tatvin in vlomov, ostala kazniva dejanja v okviru povprečja


Pozoren bralec spletnega portala Kozjansko.info je lahko v zadnjem obdobju zasledil nemalo prispevkov o raznih vlomih na našem območju, to pa potrjujejo tudi številke uradne statistike Policijske postaje Šmarje pri Jelšah.

Policisti so v lanskem letu na območju Bistrice ob Sotli zabeležili skokovit porast kriminalnih dejanj, med katerimi so bile najpogostejše velike tatvine.

Kljub temu varnostno situacijo na območju občine še vedno ocenjujejo kot dobro. Na večini področij je bilo lani število kaznivih dejanj v okviru večletnega povprečja. Kot smo že omenili, so pa policisti, še posebej v lanskem novembru in decembru, zabeležili skokovit porast kaznivih dejanj na področju kriminalitete.

Strmo povečanje števila tatvin in vlomov

V občini se je število kaznivih dejanj na področju kriminalitete precej povečala, saj so v letu 2022 policisti obravnavali 8 kaznivih dejanj, lani pa 14. Od tega jih je bilo največ, in sicer 11, zoper premoženje (vlomi, tatvine in podobno). Teh je bilo v letu 2021 tri, leto kasneje pa šest. Dve dejanji sta bili zoper gospodarstvo ter eno zoper življenje in telo. Največ je bilo obravnavanih velikih tatvin, in sicer šest (leto prej tri).

Lani policisti niso izrekli nobene prepovedi približevanja zaradi nasilja v družini.

Število kaznivih dejanj v občini Bistrica ob Sotli, ki so se zaključila s kazensko ovadbo.
Prometna varnost

Ceste na območju občine v lanskem letu ponovno niso vzele nobenega življenja, se je pa tam pripetilo 12 prometnih nesreč, kar je primerljivo s prejšnjimi leti. Od teh sta bili dve s telesnimi poškodbami in deset z materialno škodo. Polovica nesreč se je zgodila na območju naselij.

Do štirih je prišlo zaradi prehitre vožnje, do štirih zaradi nepravilne strani in smeri vožnje ter do preostalih štirih zaradi nepravilnega prehitevanja. Eden izmed povzročiteljev nesreče je bil pod vplivom alkohola.

Policisti so lani v občini obravnavali še 10 kršitev (leto prej 13). Od tega eno kršitev zakona o orožju, eno kršitev zakona o osebni izkaznici, eno o zaščiti živali ter sedem kršitev varstva javnega reda in miru.

Oglejte si še lanskoletno statistiko za občino Podčetrtek:

Vlomi, kraje, nasilje, kršenje miru … kaj za občino Podčetrtek pravi policija