Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogatec in Rogaška na udaru: močan naliv povzročil poplave in plazove, eden odnesel avtomobila v zid bloka (foto)


Potem ko sta jo prejšnji teden, ob poplavah na območju občin Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli, Rogatec in Rogaška dobro odnesla, sta ob včerajšnjih neurjih na območju Štajerske svojo pošiljko hudega deževja in posledic, ki s tem pridejo, dobili tudi omenjeni občini.

V prvo je bil najbolj na udaru ravno trg Rogatec, ki so ga ob pol desetih zvečer zajeli hudi nalivi, zaradi katerih so poplavili hudourniki, utrgalo pa se je tudi okoli 10 novih plazov. Trije so se sprožili nad blokoma v ulici Mersijev in se seboj odnesli dva avtomobila ter ju, močno poškodovana, naslonili ob zid bloka.

Narasla voda je ogromno težav povzročila tudi v Rogaški Slatini, kjer je zalilo kletne in pritlične prostore 25 objektov, med drugim tudi trgovine Steklarne Rogaška.

Če je ob poplavah leta 2019 največ škode nastalo v poplavljenih stanovanjskih objektih, pa je sinočnje neurje največje razdejanje pustilo v obliki plazov in naplavin, predvsem na infrastrukturi, nam je zaupal Slavko Pavlovič, zunanji strokovni sodelavec občine pri vzdrževanju javnih površin in občinskih cest.

Kar trije plazovi so se sprožili nad blokoma na ulici Mersijev ter s seboj v steno bloka ponesli dva od avtomobilov. Breg je odneslo skupaj z drevesi, poškodovana je lokalna cesta nad ulico. Gasilci in pristojne službe so zemljino odstranili že sinoči.

Plazovi na Ulici Mersijev so poškodovali tudi osebna avtomobila pri blokih

Po občini se je sicer sprožilo okoli 10 plazov, velika večina pa v samem kraju Rogatec, saj okolica ni bila toliko prizadeta. Precej plazov se je sprožilo na lokalnih cestah, pa tudi na regionalni cesti proti Ptuju.

Rogatčan Pero Kek je posnel tudi video poplave in ga objavil na FB-ju. “Ni blo fajn…glede na okoliščine in druga področja, smo jo še dobro odnesli,” je zapisal in pohvalil gasilce za njihovo požrtvovalno delo.

Rogatec v vodi je zajela tudi FB uporabnica Vesna

V Rogatcu je zalilo kar nekaj kletnih prostorov v stanovanjskih hišah. Kot nam je povedal župan Martin Mikolič, je visoka voda med drugim zalila tudi pritlične prostore občinske stavbe – poplavljeni so bili dvorana, strojnica in skladiščni prostor Civilne zaščite. Kovačnica je bila zalita tudi v Muzeju na prostem.

V stanovanjski hiši v Brezovcu, do katere dostikrat seže narasla voda, je bila ta v pritličnih prostorih visoka kar 60cm, kar je največ, kot pomnijo. Na drugi lokaciji, v Žahenbercu pa je plaz s seboj proti stanovanjskem objektu odnesel 4m dolge hlode premera 40cm, ki so se na srečo ustavili tik pred hišo.

Opisane posledice hudega neurja, oziroma nalivov, že od sinoči odpravljajo vsa tri prostovoljna gasilska društva in ostali izvajalci del. Gasilci in občinske službe so bili tako na terenu do treh ponoči ter delo nadaljevali zjutraj.

Slatinski gasilci posredovali na 25 lokacijah

Poplave pa niso prizanesle tudi sosednji občini Rogaška Slatina. Poplavljal je predvsem Pečovski potok v Sečovem in v Tržišču v Kidričevi ulici v Rogaški Slatini. Poplavljenih je bilo veliko stanovanjskih objektov, tudi industrijskih objektov, ki so imeli vodo v kleteh in v pritličju. Poplavljal je tudi potok v Kostrivnici, kjer je bila ena oseba ujeta v hiši, a je ni želela zapustiti. Voda je na srečo potem upadla.

Aktivirana so bila vsa prostovoljna gasilska društva v občini. Kot nam je povedal poveljnik PGD Steklarna Rogaška, Luka Bercko, so se na teren podali nekaj pred deseto zvečer in z intervencijo končali ob štirih zjutraj, nato pa se v soboto zjutraj ob osmih vrnili na pomoč in končali ob 14. uri.

Gasilci PGD Steklarna Rogaška so posredovali na 25 lokacijah (vir foto: FB profil PGD Steklarna Rogaška Slatina)

Zaradi poplave zaprt tudi Tuncovec

Kot so sporočili na spletni strani OKP Rogaška Slatina, je bil zaradi poplave v soboto zaprt tudi Zbirni center Tuncovec. Posledice visoke vode v Tuncovcu si lahko ogledate na spodnjih fotografijah

Vir foto: OKP Rogaška Slatina

Nekaj posledic sinočnjega neurja v Rogatcu si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji, ki jo je posnel Slavko Pavlovič, dodanih pa je še nekaj posnetkov naših bralcev.

Imate tudi vi fotografijo posledic sinočnjega neurja v Rogatcu ali Rogaški Slatini , ki bi jo bili pripravljeni deliti z javnostjo? Pošljite nam jo na e-pošto [email protected]. Priponka mora biti manjša od 20 MB.