Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poplavljeni objekti, ceste, sproženi plazovi na območju občin Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli (foto)


Močno deževje na območju Kozjanskega in Obsotelja je povzročilo številne težave tudi v občinah Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje. Voda, predvsem iz hudourniških potokov, je zalila več gospodarskih objektov in tudi hiš, cestišč ter kmetijskih površin, sprožili so se številni plazovi. 

V petek popoldne in zvečer so bili na terenu gasilci in druge intervencijske službe, ki so črpali vodo iz objektov in s cest odstranjevali zemljo ter naplavine.

Kot nam je povedal župan občine Podčetrtek, Peter Misja, je popolne celotno površino občine zajelo močno deževje. Po njegovi oceni je v 10 do 15 minutah padlo do 40l vode na m2, kar je povzročilo mnogo težav na infrastrukturi. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, zalilo je med 10 do 15 objektov, od gospodarskih poslopij, pa tudi stanovanjsko hišo. Pod vodo so kmetijske površine.

“Problem so tokrat hudourniški potoki, voda, ki jo je prineslo z bregov in zalilo doline, tudi trg Podčetrtek,” je povedal župan Misja.

A kot zatrjuje, imajo gasilci in občinski koncesionarji – izvajalci del stvari pod nadzorom, ceste so bile kmalu očiščene zemlje, blata in drugih naplavin.

Tudi v občini Bistrica ob Sotli so bili aktivirani gasilci, saj je poplavilo 4 hiše, sprožili so se plazovi, voda iz hudourniških potokov je tekla po cestah. Župan Franjo Debelak pred nočjo ni bil optimističen, a noč vendarle ni zahtevala novih intervencij. “Tokrat so poplave nekoliko drugačne, zalilo je objekte, ki jih sicer ne,” je povedal in dodal, da je to vezano na lokalna območja, kjer so bili nalivi močnejši.

Na terenu smo ujeli županjo Kozjega Milenco Krajnc. Tudi tam je bilo aktivirano gasilsko društvo Lesično-Pilštanj-Zagorje, ki je zavarovalo hišo, ogroženo od visoke vode.. Obenem se je sprožilo precej zemeljskih plazov, trpi cestna infrastruktura. Tudi v občini Kozje do se bali noči, saj dež ni pojenjal, vendar hujših težav ponoči ni bilo. Pristojne službe že čistijo ceste, bankine in ostale posledice na cestni infrastrukturi bodo urejene v začetku tedna.

Objavljamo nekaj posnetkov posledic poplav na območju občine Podčetrtek:

Vir foto: občinsko gasilsko poveljstvo Podčetrtek

 

Vir foto: občinsko gasilsko poveljstvo Podčetrtek

 

Vir foto: FB profil Petra Misje
Vir foto: FB profil Petra Misje

Vir foto: FB profil Petra Misje

Zalita hiša v Olimju:

Vir foto: FB

Pred nočjo je bil zaskrbljen tudi župan občine Bistrica ob Sotli, Franjo Debelak, vendar ta ni prinesla večjih dodatnih težav.