Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjansko se sooča s porastom tatvin in vlomov: Takšna je situacija v Kozjem


Občina Kozje se je v lanskem letu soočala z občutnim povečanjem kaznivih dejanj, med katerimi izstopajo tatvine. Kaj o varnostni situaciji na območju občine pravijo šmarski policisti, preverite v nadaljevanju.

Tako kot v mnogih občinah na našem območju, je tudi na območju občine Kozje lani prišlo do porasta kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete, kamor spadajo vlomi in tatvine. O tem so policisti Policijske postaje Šmarje pri Jelšah zapisali naslednje: “V primerjavi s preteklim letom se je močno povečalo število kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete, kar prav tako sovpada s povečanjem števila tovrstnih kaznivih dejanj tako v regiji kot državi.

Kljub temu pa policisti varnostno situacijo v občini ocenjujejo kot dobro, saj je na drugih področjih kaznivih dejanj število teh podobno kot v prejšnjih letih.

Krepko povečanje tatvin in vlomov

Na območju policijskega okoliša občine Kozje so v lanskem letu obravnavali 43 kaznivih dejanj. Delež preiskanih kaznivih dejanj je dokaj visok in znaša dobrih 55 %. Te številke kažejo na občutno povečanje, s kazensko ovadbo so jih namreč v letu 2023 zaključili 42, v letu 2022 21, še leto prej pa 23.

Skoraj dve tretjini (27) kaznivih dejanj je bilo storjenih zoper premoženje, kar pomeni tatvine, goljufije, poškodovanje tuje stvari in podobno. Med temi so obravnavali 15 velikih tatvin (leto prej 4), ter sedem tatvin. Zabeležili so tudi 10 kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke. Lani so policisti zaradi nasilja v družini izdali 4 prepovedi približevanja, v letu 2021 in 2022 pa ni bilo izdane nobene.

Prometna varnost

Tokrat razveseljuje podatek, da ceste na območju občine Kozje lani niso vzele nobenega življenja, so pa policisti v tem obdobju obravnavali 27 prometnih nesreč, kar je v okviru večletnega povprečja. Ena nesreča se je končala s hudimi telesnimi poškodbami, dve z lažjimi telesnimi poškodbami in 24 z materialno škodo. Policisti so ob tem podali vzpodbudno novico: “Podatki kažejo, da je na splošno stanje prometne varnosti boljše v primerjavi z večletnim obdobjem s poudarkom, da se v letu 2023 nobena nesreča ni končala s smrtnim izidom.

Najpogostejši vzrok nesreč je bila nepravilna stran in smer vožnje, kar je povzročilo devet nesreč, zaradi neprilagojene hitrosti vožnje sta se zgodili dve nesreči, prav tako dve pa zaradi neupoštevanja pravil o prednosti. Za ostale prometne nesreče policija ne navaja vzroka. Optimizem vzbuja dejstvo, da letos noben povzročitelj ni bil pod vplivom alkohola.

Lani so policisti na območju občine Kozje obravnavali 19 kršitev, kar je v okviru večletnega povprečja. Štirinajst je bilo kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru, tri kršitve zakona o zaščiti živali, ter po ena kršitev zakona o odpadkih in zakona o nalogah in pooblastilih policije.

Oglejte si še lanskoletno statistiko za občino Bistrica ob Sotli:

Vlomi, kraje, nasilje, kršenje miru … kaj za občino Podčetrtek pravi policija