Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

150 let šentjurskega gasilstva zbranih v knjigi


V tem letu Prostovoljno gasilsko društvo Šentjur obhaja 150 let gasilske dejavnosti v kraju, kar so zaznamovali tudi z izdajo zbornika.

Delo so naslovili s “150 let gasilstva v mestu Šentjur”, podnaslov pa se glasi “Kronika Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur 1974-2024”.

Kot je zapisal Tone Kukovič, dolgoletni aktivni član PGD Šentjur, so dve leti in pol zbirali podatke, članke v časopisih, prebrskali cele kupe slik, prebrali veliko starih zapisov in dobili dovolj gradiva za kroniko gasilskega društva.

Avtorja s Tonetom Kukovičem na sredi in predsednico ter poveljnikom PGD Šentjur v ozadju; vir foto: TK

Za obdobje od leta 1874 do 2016 je zbornik napisal Florjan Cveto Erjavec, od leta 2017 do 2024 pa Drago Jančič.

Za slike je v veliki meri poskrbel sam, v pomoč pa so bili Uroš Erjavec, Milan Kukovič, poveljnik društva Danilo Matuš in predsednica Damjana Čakš.

Pogled na del občinstva s šentjursko podžupanjo in predstavniki gasilskih organizacij; vir foto: Tone Kukovič

Zbornik obsega 214 strani, Kukovič pa je po predstavitvi knjige v Ipavčevem kulturnem centru zapisal: “Pravijo, kjer je volja, je uspeh. Tudi tokrat nam je uspelo. Hvala vsem, ki ste prišli na predstavitev zbornika, posebej hvala avtorjema in vsem, ki ste na bilo kak način pomagali. Sedaj pa hrabro naprej, da bodo zanamci lahko pisali kroniko za naslednje obdobje.”